Ексклюзиви
неділя, 13 грудня 2020 18:47

Перехід громад до ПЦУ завмер: релігієзнавець назвав причини

Перехід громад до ПЦУ завмер: релігієзнавець назвав причини
До ПЦУ приєдналися близько 600 парафій Російської церкви. Фото: volyn24.com

15 грудня 2020 року Православна церква України відзначає другу річницю із дня створення. З того моменту до неї приєдналися близько 600 парафій Московського патріархату. Проте останнім часом активність громад значно знизилася.

Російська церква має близько 12 тис. релігійних організацій в Україні. Православна церква в Україні - в половину менше, каже Gazeta.ua релігієзнавець Дмитро Горєвой.

"Перехід парафій до Православної церкви України дуже сповільнює пандемія коронавірусу. Релігійне життя зараз не таке активне як торік. Мало людей збираються в храмах або взагалі не збираються. Значний вплив на активність переходів має Російська церква. Її представники працюють на упередження, а інколи взагалі на відкликання переходів. Переконують священників повернутися, обіцяють фінансову підтримку. Крім того, Російська церква дуже щільно працює в юридичній сфері. Коли громада переходить, вони подають позов представників громади, чиновників облдержадміністрації, які зареєстрували процес. У такому випадку церкви часто опечатують, як предмет суперечки. Тоді інші громади, бачать наслідки і відмовляються переходити, адже не зможуть належно відвідувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Утворення автокефальної церкви зробило Україну остаточно незалежною - Саган

За два роки ПЦУ визнали 4 православні церкви - Константинополя, Олександрії, Кіпру та Греції. Натомість православні церкви Росії, Білорусі та Сербії відмовили в підтримці.

"Показник визнання, який маємо на сьогодні, хороший. Особливо коли Російська церква будь-якими методами блокують усе, що може позитивно вплинути на ПЦУ. Загалом процес визнання тривалий, тому не варто чекати активних позитивних заяв церков. Якщо взяти за приклад визнання Російської церкви наприкінці XVI століття, то Олександрійська церква визнали її лише через 3 роки, нас - через рік. Також маємо визнання Кіпрської церквою, подібну заяву щодо Росії від неї я взагалі не знаходив. І з іншими церквами усе так само. І Росії тоді не треба було визнання від усіх, яке вони вимагають зараз від ПЦУ. Буцімто, якщо хоч одна із церков не визнала, то не можна говорити про справжню канонічність", - каже Горєвой.

За 2 роки після автокефалії помісної Православної церкви України вдалося стабілізувати ситуацію. Маємо перспективу якісної зміни церкви. Маємо також зовнішні здобутки. ПЦУ визнали на всеправославному рівні. Ми стали рівноправною церквою у сім'ї інших.

Зараз ви читаєте новину «Перехід громад до ПЦУ завмер: релігієзнавець назвав причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути