четвер, 08 жовтня 2009 11:07

Перед вимиранням народ "дрібнішає"

 
Британські вчені знайшли підтвердження гіпотези про причини виникнення низькорослих народів. Карликів породила висока смертність, вважають антропологи.

Антропологи з Кембриджського університету (University of Cambridge) підняли архівні дані часів колоніальної імперії. Сусідство з англійцями дорого коштувало корінним жителям Андаманських островів - вони майже повністю вимерли, - крім того, це зменшило зріст корінних племен, бо таким є універсальний механізм, кажуть антропологи.

Дорослі чоловіки ряду африканських племен на зріст не більше півтора метрів привернули увагу ще стародавніх греків, їх навіть іронічно зображували, що вони відважно борються з гусьми або журавлями. Гіпотез про причини такого малого зросту безліч - наприклад, що так отримує перевагу під час пересування в густих джунглях, або менше споживає їжі.

Недавно ж з"явилося припущення, згідно якого причини аномально низького зросту криються в репродуктивних особливостях при високій смертності. Якщо смерть у середньому настає в більш ранньому віці, то перевагу при розмноженні мають ті, у кого молодший репродуктивний вік. Зрозуміло, що при цьому ресурси повинні йти вже на розвиток потомства, а не на власний розвиток.

Логічно, що розвивається організм рано, але до невеликих розмірів.

Отримати переконливе підтвердження даної гіпотези змогли англійські антропологи. Вони підняли архівні дані часів колонізації.

Коли в середині XIX століття на архіпелазі Андаманських островів в Індійському океані почали з"являтися британські поселення, реакція племен була різною. На відміну від племен - онге і джарава, які пішли в ліси, щоб не контактувати з білими, Андамани вирішили жити в тісному зв"язку з колоністами, жорстоко за це поплатившись.

За пару десятиліть негритосів стало в десять разів менше (так називають низькоросле населення Південно-Східної Азії). Подібно до того, як європейці страждають від тропічних захворювань, негритосів почали викошувати хвороби, наприклад грип. Тому з 6 тис. в 1850 році їх число скоротилося до 600 на початку XX століття. А вже до середини ХХ століття племя фактично зникло з антропологічної карти світу - в 1960 році великих андаманів залишилося всього 19 (нині їх близько 50, і цього недостатньо для самостійного життя).

Висока смертність впливає на середній зріст популяції

Результати роботи опубліковані в журналі Current Anthropology, свідчать, що зріст жителів двох інших племен, онге і джарава, де смертність не росла так активно, не зменшувався, натомість у андаманів середній зріст дорослого чоловіка племені зменшився на 4,7 см за 100 років. Так отримані перші переконливі докази, що смертність впливає на зріст людини.

За матеріалом: Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Перед вимиранням народ "дрібнішає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути