Ексклюзиви
четвер, 14 червня 2007 12:25

Палестина втратила Газу

Палестина втратила Газу
Після 5 днів запеклих зіткнень з угрупуванням ФАТХ бойовики радикального палестинського руху "Хамас" узяли під контроль велику частину сектора Гази, зокрема всі ключові дороги і прикордонний пункт Рафах на кордоні з Єгиптом.

Як повідомляє британська газета The Daily Mail, високопоставлений помічник глави Палестинської автономії Махмуда Аббаса заявив, що "Газу втрачено".

Бої, почавшись на півночі сектора Гази, перекинулися на всю його територію. Повідомлення про перемир"я, нібито укладене між прем"єр-міністром (хамасівцем Ісмаїлом Ханійе) і розділом автономії і ФАТХ Махмудом Аббасом скасовано. Вони лише в черговий раз висловилися за припинення кровопролиття і повернення до діалогу.

Услід за сектором Гази усобиця перекинулася і на Західний берег Іордана. Особливо запеклі зіткнення йдуть в Наблусі і Дженіні.

На Західному березі позиції ФАТХ сильніші, і спостерігачі говорять про загрозу розколу палестинських територій на дві чіткі зони впливу угрупувань.

Сотні членів ФАТХ, що ще залишаються в Газі, звернулися до Ізраїлю з проханням про їх евакуацію морем з порту Газа, який ще знаходиться під контролем офіційних палестинських структур. Як пише газета The Jerusalem Post, вони побоюються, що будуть страчені хамасівцами, якщо залишаться в секторі. За повідомленням Радіо Ізраїлю, Єгипет спішно готується до прийому тисяч нових палестинських біженців, які покинули свої будинки через бої в Газі. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вже обговорив на засіданні Ради безпеки можливість відправки в Газу багатонаціональних сил.

За матеріалами Евроньюз і Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Палестина втратила Газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути