субота, 13 січня 2018 13:48

Відмовились відспівувати хлопчика: Митрополит готовий свідчити у справі

  Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ (МП) Лука готовий давати свідчення. Фото: interfax.com.ua
Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ (МП) Лука готовий давати свідчення. Фото: interfax.com.ua

Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука готовий давати свідчення в рамках відкритого досудового розслідування дій, скоєних представниками УПЦ МП, що спричинили конфлікти в Запорізькій та інших областях України.

Внаслідок подій у церквах Запорізької єпархії порушено вже кілька кримінальних справ, - розповів Лука під час прес-конференції, яку провів напередодні, пише "Інтерфакс-Україна".

При цьому митрополит висловив здивування з приводу претензій, пред'явлених його єпархії правоохоронними органами.

"Якщо треба я готовий дати свідчення під присягою. Порушено кілька кримінальних справ. Як я дізнався з офіційного повідомлення, ми "розпалюємо міжрелігійну ворожнечу". Але ображають нас, а розпалюємо - ми? Ми громадяни України, і те, що стосується мови - що у нас священики можуть - ніхто не забороняє (говорити українською мовою - Gazeta.ua). Там (у досудових розслідуваннях - ред.) написано, що ми забороняємо державну мову. Я не знаю таких заборон. ... У нас є канони, і ми живемо тими канонами, яким вже понад 2000 років. Я готовий пояснити і дати свідчення", - заявив митрополит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, скільки українців є прихильниками Російської православної церкви

Встановлено, що запорізької єпархією УПЦ (МП) допускається образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, вибірковий підхід до виконання релігійних обрядів, надання переваги особам, які проходили обряд хрещення саме у Московському патріархаті, образа почуттів громадян за релігійними переконаннями, приниження національної честі громадян України, засудження представників церкви, які розмовляють українською мовою.

Акцію #принесиляльку ініціював блогер Юрій Гудименко із Запоріжжя, який закликав українців приносити іграшки під стіни храмів УПЦ Московського патріархату через те, що представники цієї церкви відмовилися відспівувати загиблого дворічного хлопчика, який був хрещений у церкві УПЦ Київського патріархату. Дитина загинула 31 грудня, коли 39-річний мешканець Запоріжжя вирішив покінчити життя самогубством і викинувся з вікна багатоповерхівки.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука заявив, що священик, який відмовився відспівувати загиблого хлопчика, діяв відповідно до церковних канонів. Представники УПЦ МП називають УПЦ КП "розкольниками", тому не визнають проведений тими обряд хрещення і залучення людини до церкви.

Зараз ви читаєте новину «Відмовились відспівувати хлопчика: Митрополит готовий свідчити у справі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути