четвер, 04 жовтня 2018 15:39

Опублікували перелік тварин України, які вже вимерли або на межі вимирання
15

Україна разом із іншими країнами відзначає Всесвітній день тварин. Міжнародне свято започаткували з метою збереження тварин планети.

Цього дня проводять масові акції й заходи проти жорстокого поводження з тваринами. За останні 25 років біологічне різноманіття флори та фауни скоротилося на третину, повідомляє 112.ua.

В Україні також є тварини, які потребують охорони

ВЕДМІДЬ БУРИЙ

Автор: thelocal.fr
  Відмідь бурий
Відмідь бурий

Раніше бурі ведмеді проживали в лісовій і частково степовій зоні. Зараз вид зберігся тільки в Карпатах, окремі особини зустрічаються на Поліссі - Київська та Сумська області.

Популяція нараховує не більше 300 особин. Причини зміни чисельності: інтенсивна вирубка й омолодження лісів, браконьєри та захоплення людиною ареалів проживання.

НОРКА ЄВРОПЕЙСЬКА

Автор: s1.studway.com.ua
  Норка європейська
Норка європейська

Зустрічалася по всій території України. На сьогодні немає даних про те, де вона ще водиться та яка кількість особин. На думку науковців, на території країни проживає близько 200-300 європейських норок.

Причини зміни чисельності: інтенсивне осушення річок і болот для господарського використання. Також негативний вплив на вид створює більш конкурентноздатна американська норка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зоопарку показують пластикових пінгвінів

КІТ ЛІСОВИЙ

Автор: upload.wikimedia.org
  Кіт лісовий
Кіт лісовий

Проживає в Карпатах, окремих районах Вінницької, Кіровоградської та Одеської областей. Чисельність - 400-500 особин, більшість тварин припадає на Закарпатську область.

Причини зміни чисельності: скорочення старих листяних лісів, відстріл на полюваннях, загибель у браконьєрських самоловах і від мисливських собак, вплив на ліси й плавневі ділянки.

Також серед несприятливих кліматичних факторів - глибина снігового покриву.

ЗАЄЦЬ-БІЛЯК

Автор: redbook-ua.org
  Заєць-біляк
Заєць-біляк

Донедавна вважався зниклим або проникаючим із території Росії та Білорусі. Зараз тварину можна побачити у Сумській, Чернігівській, Житомирській областях, зрідка - у Рівненській.

Популяція - близько 200 особин. Причини зміни чисельності: вирубка лісів, браконьєрство, посилення хижацтва лисиці через збільшення її чисельності.

ГОРНОСТАЙ

Автор: t4.aimg.sk
  Горностай
Горностай

Поширений на всій території, крім Криму та деяких степових районів.

Точна чисельність горностая невідома. На початку 2000-х налічувалося близько 300-400 особин. Причини зміни чисельності: осушення річок і болот і зменшення популяції основної їжі хижака - водяної полівки.

РИСЬ

Автор: img.vikna.if.ua
  Рись
Рись

Мешкає в Карпатах, зокрема у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській і Чернівецькій областях. Зустрічається на Поліссі. У Карпатах її чисельність оцінюється в 350-400 особин, на території Полісся - до 80-90 особин.

Причини зміни чисельності: знищення місць існування, збіднення кормової бази та браконьєрство.

ЇЖАК ВУХАТИЙ

Автор: s1.studway.com.ua
  Їжак вухатий
Їжак вухатий

Цей вид їжаків поширений в степу і напівпустелі Євразії. В Україні зустрічається в степах Луганської та Донецької областей.

Чисельність дуже невелика - кілька десятків особин. Причини зміни чисельності: знищення степових екосистем, засадження степу соснами, поширення їжака білобрюхого, тиск хижаків - лисиці, бродячі пси.

ХОХУЛЯ

Автор: animalreader.ru
  Хохуля російська
Хохуля російська

Раніше проживала в лісовій і лісостеповій зонах по всій Україні. Тепер можна зустріти у Сумській області.

Чисельність - близько 300-500 особин. Причини зміни чисельності: браконьєрство, знищення місць проживання - гідробудівництво, вирубка лісів, оранка та осушення заплавних угідь, випас худоби.

ВЕЧІРНИЦЯ ГІГАНТСЬКА

Автор: redbook-ua.org
  Вечірниця гігантська
Вечірниця гігантська

Раніше вид мешкав у широколистяних лісах, рідше у лісостеповій і степовій зонах України. За останніми даними, вечірницю гігантську можна зустріти лише на території Чорнобильської зони відчуження.

Чисельність критично низька – не більше 30 особин. Причини зміни чисельності: зменшення широколистяних лісів із дуплистими деревами, зниження популяцій комах певних екологічних і розмірних груп.

ДУПЕЛЬ

Автор: zooua.ucoz.ua
  Дупель
Дупель

Раніше птах гніздився в Харківській, Полтавській, Львівській, Тернопільській та Вінницькій областях. Зараз майже вся популяція на Поліссі, у долинах Дніпра, Десни та Прип'яті. Інколи зустрічають у Київській, Чернігівській, Сумській, Житомирській, Волинській, Рівненській і Черкаській областях.

Чисельність - 500-700 пар. Причини зміни чисельності: знищення місць мешкання, осушення водоймищ, водосховища, браконьєрство, надмірне сінокосіння та випасання худоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 крутих гаджетів для домашніх улюбленців, які полегшать життя

Тварини, які в Україні вважаються зниклими

ЗУБР

Автор: tsikave.ostriv.in.ua
  Зубр
Зубр

В Україні на початок 1990-х років пербувало 10 популяцій зубрів у Волинській, Київській, Чернігівській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій і Вінницькій областях. Майже 700 голів.

Вони заселяли рівнинні та гірські ліси, переважно листяні та мішані, з вирубками, луками й болотами. Зараз 200 голів зубра штучно зберегли скрізь, крім Чернігівської області.

Причини зміни чисельності: браконьєрство та недбале ведення мисливського господарства.

ТЮЛЕНЬ-МОНАХ

Автор: kimmeria.com
  Тюлень-монах
Тюлень-монах

Місця проживання - Середземне, Адріатичне, Егейське, Мармурове та Чорне моря. Раніше тюлень-монах зустрічався на кримському узбережжі, біля острова Зміїного та в дельті Дунаю. Зараз в Україні він має статус "зниклого". Через низьку народжуваність популяція виду знижується на всій території проживання.

Причини зміни чисельності: вплив людини.

КІНЬ ДИКИЙ

Автор: bizslovo.org
  Кінь дикий
Кінь дикий

Раніше проживав в Україні в зоні відчуження та зоні обов'язкового відселення Чорнобильської АЕС. У 2003-2004-х залишалося 65 особин, але з кожним роком їхня кількість зменшується.

Вид вважається "зниклим у природі". Причини зміни чисельності: браконьєрство, перебудова ландшафтів для господарства, мале генетичне різноманіття для функціонування виду.

ХОВРАХ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ

Автор: redbook-ua.org
  Ховрах європейський
Ховрах європейський

У минулому мешкав у Закарпатській, Чернівецькій, Хмельницькій і Вінницькій областях.

У 1950-х у межиріччі Дністер-Прут вид був багаточисельним - на 1 га припадало 30-35 нор. Через 30 років на цій території вже на 1 га знаходили 1-2 нори.

За останні 20 років інформація про існування в Україні ховраха європейського відсутня. Причини зміни чисельності: неконтрольований промисел у 1950-1960-х, загибель тварин від отрутохімікатів, зведення біотопів.

ДОВГОКРИЛ ЗВИЧАЙНИЙ

Автор: redbook-ua.org
  Довгокрил звичайний
Довгокрил звичайний

Вид широко розповсюджений у Африці, Південній Європі, а також на Близькому Сході та Кавказі. В Україні жив у Криму та Закарпатській області.

Востаннє тварину бачили у Криму - 1947-го, Закарпатській області - 1993-го. Причини зміни чисельності: знищення та непокоєння людиною, отруєння пестицидами.

За вбивство лося встановили штраф 130 тис. грн.

Це найбільший штраф за нанесення шкоди рідкісним тваринам в Україні. Такий же доведеться заплатити за вбивство зубра і бурого ведмедя.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували перелік тварин України, які вже вимерли або на межі вимирання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути