середа, 17 липня 2013 17:51

Одну з дерев'яних церков, взятих під захист ЮНЕСКО, 1881-го спалили комуністи
10

Фото: Фото: Світлана Корженко

Наприкінці червня на 37-ій сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО вісім церков Карпатського регіону включили до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Серед них — п'ятиверха церква Різдва Пресвятої Богородиці. Вона знаходиться на невеликому пагорбі у селі Нижній Вербіж Коломийського району на Івано-Франківщині.

"П'ятиверхих церков більше ніде немає. В сусідньому селі була така ж, навіть і краща, але 1981 року на Різдво її спалили комуністи. Церкву Різдва Пресвятої Богородиці побудував тесля Григорій Семонюк 1797 року, йому тоді було 102 роки. Він був скарбничим у ватазі Довбуша. Коли банду розбили, Семонюк сховався у цьому селі. Точно невідомо, скільки часу він зводив церкву. Одні кажуть, працював півстоліття, інші — звів її за два роки. Якщо у майстра є помічники, таку церкву можна побудувати за сезон. Церква зведена із смерекового дерева. 1809 року хтось розказав про цю церкву австрійському цісарю і він нагородив Семонюка малою золотою медаллю. Семонюк помер у 114 років", - розповів кореспонденту Gazeta.ua провідний науковий спеціаліст інституту "Укрзахідпроектреставрація Василь Слободян.

Церква низенька. Зовні стіни пофарбовані коричневою фарбою, з обох боків стоять збиті з дощок  лави. Подвір'я навколо церкви викладене бруківкою. Дах церкви вкритий бляхою, карбованою візерунками, квітами, хрестами і ликами святих.

"Бляхою церкву вкрили 1990 року. Це — данина моди. В ті часи всі церкви Гуцульщини по піддашшя заковували у бляху. Це шкодить дереву. Конденсат попадає на стіни і дерево гниє. Церкву треба перекрити ґонтою — дерев'яними дощечками з пасами. Одна гонтина коштує 5 гривень, їх потрібно 150 тисяч", - розповів Слободян.

Всередині підлога застелена ламінатом. На ньому лежать яскраві домоткані килими. Ними застелені і лавки для прихожан. Стіни церкви обклеєні шпалерами у коричневих та зелених  тонах. На стіні навпроти входу стоїть іконостас 19 ст. На всіх іконах  висять вишиті рушники.

"Іконостас виконаний в манері кінця 18 століття — пишна рококова різьба за малюванням. Ми його не рухали, бо він гарно зберігся. Реставратори лише почистили його від бруду і закріпили фарбу. Всі інші ікони в церкві — нові. Постійно кажу своїм прихожанкам, щоб познімали рушники, бо вони закривають образи. Та вони мене не слухають. Кажуть, що рушники роблять церкву по-домашньому затишною. Внутрішня будова церкви повністю повторює зовнішній силует. Жодна інша сакральна архітектура не має такої особливості", - сказав  настоятель церкви отець Василь Вепрук.

Зараз ви читаєте новину «Одну з дерев'яних церков, взятих під захист ЮНЕСКО, 1881-го спалили комуністи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути