пʼятниця, 21 червня 2013 17:06

Дерев'яні церкви Карпатського регіону стали світовою спадщиною ЮНЕСКО

Дерев'яні церкви Карпатського регіону стали світовою спадщиною ЮНЕСКО
Фото: maydan.drohobych.net

До списку світової спадщини ЮНЕСКО було внесено унікальні українські дерев'яні церкви Карпатського регіону. Відповідне рішення було ухвалене на сесії ЮНЕСКО, що триває у Камбоджі, інформує офіційний сайт організації.

Повна назва об'єкту – "Дерев'яні церкви Карпатського регіони в Польщі та Україні" ("Wooden Tserkvas of the Carpathian Region in Poland and Ukraine"). До переліку ввійшло 16 церков: по 8 від України та Польщі. Найвищий пам'яткоохоронний статус отримали: Церква Святого Юрія у Дрогобичі (Львівська обл.; II пол. XVII ст.), Церква Пресвятої Трійці у Жовкві (Львівська обл.; 1720 р.), Церква Собору Пресвятої Богородиці у Маткові (Львівська обл.; 1838 р.), Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Нижньому Вербіжі (Івано-Франківська обл.; 1808 р.), Церква Зішестя Святого Духа у Потеличі (Львівська обл.; 1502 р.), Церква Зішестя Святого Духа у Рогатині (Івано-Франківська обл.; поч. XVI ст.), Церква собору Святого Архангела Михайла в Ужку (Закарпатська обл.; 1745 р.), Церква Вознесіння Господнього в Ясині (Закарпатська обл.; 1824 р.).

Дерев'яні церкви, розташовані на теренах Польщі теж, по суті, є українськими. Вони відповідають унікальній українській традиції та свого часу використовувалися (або й використовуються) нашими земляками: Церква Святого Архангела Михайла у Брунарах (Малопольське воєводство; 1830 р.), Церква Святої Параскеви у Квятоні (Малопольське воєводство; 1810 р.), Церква Покрови Богородиці в Овчарах (Малопольське воєводство; 1653 р.), Церква Святого Якова в Поворознику (Малопольське воєводство, XVII ст.), Церква Святої Параскеви в Радружі (Підкарпатське воєводство; 1583 р.), Церква Святого Архангела Михайла в Смільнику (Підкарпатське воєводство; 1791 р.), Церква Святого Архангела Михайла в Туринську (Підкарпатське воєводство; 1803 р.), Церква Різдва Пресвятої Богородиці в Хотинці (Підкарпатське воєводство; 1731 р.).

"Розташований біля східного кордону Східної Європи, транснаціональний об'єкт налічує 16 церков, побудованих з горизонтальних дерев'яних колод між XVI і XIX століттями громадами православної та греко-католицької конфесій. Вони репрезентують культурну виразність чотирьох етнографічних груп, а також декоративні й технічні характеристики, котрі вони досягли у свій час. Ці церкви – це спадок окремішньої будівельної традиції, котра корениться в православній церковній архітектурі, в якій переплітаються елементи місцевої традиції і символічні посилання на космогонії власної громади", – ідеться в офіційному повідомленні на сайті ЮНЕСКО.

На цьогорічній сесії ЮНЕСКО також мають розглянути подання про внесення до списку ЮНЕСКО "Херсонесу Таврійського".

Зараз ви читаєте новину «Дерев'яні церкви Карпатського регіону стали світовою спадщиною ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути