Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2013 14:54

Софії Київській загрожують грунтові води через забудову буферної зони

Софії Київській загрожують грунтові води через забудову буферної зони
Будівництво підземних паркінгів несе загрозу фізичному існуванню Софії Київської. Фото: foto.rambler.ru

Україна не запросила до себе експертів Комітету всесвітньої спадщини щодо стану Софії Київської. Тим часом у буферній зоні заповідника уже діє 70 незаконних проектів на різних стадіях. Внаслідок забудов під Софією Київською піднімається вода до загрозливого рівня.

Про це під час прес-конференції сказала юрист і громадський діяч за історичну спадщину Києва Ірина Нікіфорова.

"Близько 50 ділянок виділено у буферній зоні Софії Київської з 2011 року. У буферних зонах Києва діє 70 проектів, частина з яких реалізовані. Як от готель "Хаят" та "Інтерконтиненталь". Будівництво підземних паркінгів несе загрозу фізичному існуванню Софії Київської. Піднялися грунтові води на 5-6 метрів. Найближчим часом ситуація може стати незворотною. Комітет всесвітньої спадщини рекомендував Україні знести будівлі та створити мораторій на будівлю у цій зоні", - розповіла вона.

Жінка наголосила, що остання моніторингова місія ЮНЕСКО в Україні відбулася весною 2009 року. Відтоді комісія не приїжджала, адже її не запрошували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮНЕСКО попередила, що занесе Лавру і Софію Київську у "список під загрозою"

"Торік експерти повинні були приїхати весною. В останній момент приїзд відмінили. Експерти ЮНЕСКО офіційно наголосили, що не приїхали, бо вчасно не отримали запрошення", - підкреслила Нікіфорова.

Громадські діячі надіслали запити до Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, в яких сподівалися отримати звіт України про стан пам'яток і будівництва у буферній зоні заповідника Києва.

"У кожній інстанції відповіли, що це не їхня компетенція. Хотіли отримати переклади рішення сесій Комітету, однак їм його не надали. Відповіли, що перекладами не займаються. Вони не переклали, бо, думаємо, їм це просто не цікаво", - зазначила юрист.

Вона додала: "Нам не дають звіти, тому що там абсолютна брехня. Офіційно влада запевняє, що з 2011 року не видано жодного дозволу на будівництво у буферній зоні. Однак я маю на руках, як мінімум, два такі документи".

Зараз ви читаєте новину «Софії Київській загрожують грунтові води через забудову буферної зони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути