четвер, 15 липня 2010 20:12

"Неправильно відтворювати історичну забудову на місці знищених раніше споруд"

Начальник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, 54 роки, вважає, що сучасна архітектура не псує центру Львова.

Чому міська рада підтримує сучасні проекти в історичній частині міста?

— Європейська практика свідчить: неправильно відтворювати історичну забудову на місці знищених раніше споруд. У міжнародній хартії про реставрацію і збереження пам"яток і визначних місць, прийнятій 1964 року, сказано: "Всі доповнення, необхідність яких визнано з естетичних чи технічних міркувань, мають вирізнятися в архітектурній композиції та носити відбиток нашого часу". Відбудована пам"ятка — лише копія, яка не говорить ні про минуле, ні про сучасне. Мине кілька років, і ніхто не зможе сказати, коли збудований цей будинок. Місто повинно розвиватися. Свого часу, 1905 року, проти спорудження будівлі страхового товариства "Дністер" (тепер міська поліклініка N1 на вул. Руській. — "ГПУ") виступали городяни. На тому місці стояли середньовічні кам"яниці. За їх фрагментами, які зараз зберігаються в музеї, бачимо, що це були цікаві споруди. Але їх знесли. І сьогодні саме ця будівля — один із найцікавіших зразків сецесії у Львові.

Є ще один варіант — залишати порожні ділянки незабудованими. Так вчинили у Вільнюсі. Після кількох невдалих спроб будівництва у старому місті влада литовської столиці наклала 10-річний мораторій на нові споруди. Мотивують це браком хороших архітекторів.

Чи існують обмеження на будівництво у центрі Львова?

— У нас немає опрацьованих і затверджених правил забудови. Тому на кожну ділянку робиться окреме історико-містобудівне й містобудівне обґрунтування. Вони повинні включати ряд пунктів. Наприклад, вид із панорамних точок у місті. У Львові це ратуша, Високий замок, пагорб Слави. Новий об"єкт не повинен псувати панораму міста з цих об"єктів.

Звісно, нова споруда не має домінувати серед історичних пам"яток. Архітектору слід розуміти, що авангардні ідеї варто винести на околицю. Не всі будівлі мусять бути рівня оперного театру.

Львів можуть викреслити зі списку світової спадщини ЮНЕСКО через нову архітектуру?

— Місія ЮНЕСКО востаннє була у нас у березні цього року. Ми їм показували всі ділянки у центрі, на які є проекти чи плани забудови. Претензій не було. Цього місяця мають оприлюднити детальний звіт і рекомендації. ЮНЕСКО не заперечує проти сучасного будівництва. Їхній експерт Ганс Каспарі сказав нам: "Ви налякані негативним досвідом "Укрсоцбанку". І тепер заперечуєте все нове в центрі. Це неправильно". Львів повинен показати, чим воно унікальне. Площа Ринок, барокові споруди є у багатьох містах Європи. Львів цікавий архітектурою різних стилів і епох, яку творили архітектори з різних країн. І ми маємо продовжувати цю традицію.

Зараз ви читаєте новину «"Неправильно відтворювати історичну забудову на місці знищених раніше споруд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути