вівторок, 16 липня 2013 20:53

Занесені до списку ЮНЕСКО дерев'яні церкви "чекають" на гроші від держави

21 червня на 37-ій сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Комбоджі, вісім церков Карпатського регіону включили до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Пам'яткоохоронний статус отримали церква святого Юрія у Дрогобичі, церква Пресвятої Трійці у Жовкві, церкви собору Пресвятої Богородиці у Маткові, церква Різдва Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж, церкви Зішестя Святого Духа в Потеличі і Рогатині, церква Соборя святого архангела Михаїла в Ужку та церква Вознесіння Господнього в Ясині.

"Наші церкви — найкращі у світі. Вони відрізняються від інших церков різноманітністю мистецьких та архітектурних рішень. Гріх був, якби їх не було у цьому списку. Почали займатися цим 2002 року. Та наш запал швидко минув, бо не отримали ніякої підтримки з боку держави. Через сім років поляки запропонували зробити спільне подання. На території Польщі збереглося 160 дерев'яних церков, на нашій — більше 1500. Полякам не було з чого вибирати, але вони добилися рівноправності — кожна сторона подала по вісім церков. Було складно обрати лише вісім з такої великої кількості церков. Ми відвідували їх 5 разів. За весь цей час з державного бюджету не отримали ні копійки. Виїзди частково спонсорувала Івано-Франківська та Закарпатська обласні адміністрації, всі роботи ми виконували безкоштовно. Мою поїздку до Камбоджі на засідання  комітету оплатив народний депутата Юрій Дерев'янко", - розповів ініціатор проекту провідний науковий спеціаліст інституту "Укрзахідпроектреставрація" Василь Слободян.

"ЮНЕСКО висунуло ряд умов, які маємо виконати впродовж найближчого року. Треба прийняти державну програму збереження дерев'яних церков, створити орган управління пам'ятками, відновити та реставрувати церкви. Всі церкви, занесені в список ЮНЕСКО, повинні мати сигналізацію проти проникнення всередину і протипожежну. Їх мають лише три. Одна така система коштує 25 тисяч гривень. Змінні елементи коштують 5 тисяч, їх треба міняти щороку. Частину коштів на це повинна виділяти держава, обласні бюджети та громада чи спонсори. Ми передали проект уряду, але відповіді ще не отримали", - додав він.

У турфірмі "Україна унікальна" вже починають розробляти туристичній маршрути по церквам, занесеним до списку ЮНЕСКО.

"Сподіваємося, невдовзі потік туристів в карпатський регіон збільшиться. Поки цьому заважає стан наших доріг. В західному регіоні — найгірші дороги. Якось знайомі поляки вирішили проїхати до церкви в селі Ужок. За кілька хвилин подзвонили: "Ти вказав неправильний шлях. Тут немає дороги". Там її справді немає. Цього року в Ужку проводили ралі по бездоріжжю", - сказав Слободян.

Зараз ви читаєте новину «Занесені до списку ЮНЕСКО дерев'яні церкви "чекають" на гроші від держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути