неділя, 23 червня 2013 13:56

Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поповнився сьомою пам'яткою з України

Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поповнився сьомою пам'яткою з України
Херсонес Таврійський та його хора внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Фото: crimea.vj.ua

На засіданні 37-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Камбоджі більшістю голосів "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" внесено до Списку всесвітньої спадщини.

Про це повідомив Міністр культури Леонід Новохатько.

"Тепер до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять сім українських культурно-архітектурних та природних об'єктів", - цитує слова Новохатька прес-служба Мінкультури.

Міністр нагадав, що пам'ятка складається з кількох заповідних ділянок, це частина античного Херсонеського городища та його сільськогосподарської округи - хори.

"Херсонеське городище є єдиним у Північному Причорномор'ї цілісно збереженим зразком античного міста, яке існувало з V ст. до н.е. по XIV ст. н.е. Тут збереглися залишки міського планування вулиць, житлових, господарських та культурних споруд. Хора - це унікальні фрагменти ділянок сільськогосподарських околиць стародавнього міста. Єдиний подібний приклад у Європі, який дає можливість зрозуміти систему організації господарської діяльності та розподілу території між громадянами античного міста", - розказав Леонід Новохатько.

Список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО українських культурно-архітектурних та природних об'єктів:

Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (5 ст. до н.е. - 14 н.е.); Дерев'яні церкви Карпатського регіону України і Польщі; "Київ: Собор Св. Софії, Києво-Печерська Лавра та прилеглі монастирські споруди" (1990 р.); "Ансамбль історичного центру м. Львів" (1998 р.); "Букові праліси Карпат" (2007р., транскордонний українсько-словацький об'єкт); "Геодезична дуга Струве" (2005 р., транскордонний геодезичний об'єкт); "Дуга Струве" (було номіновано від 10 європейських країн: Норвегії, Швеції, Фінляндії, Росії, Естонії, Латвії, Литви, Білорусі, Молдови та України. 4 геодезичні пункти "Дуги Струве" розташовані на території України); "Резиденція Буковинських та Далматинських митрополитів" (нині Чернівецькій національний університет імені Юрія Федьковича) (2011 р.).

У попередньому списку тепер перебуває 12 українських та спільних транскордонних об'єктів:

Археологічна пам'ятка "Кам'яна Могила"; Астрономічні обсерваторії України; Бахчисарайський ханський палац (м. Бахчисарай, АРК); Судацька фортеця (м. Судак, АРК); Культурний ландшафт каньйону Кам'янець-Подільського; Історичний центр міста-порту Одеси; Історичний центр м. Чернігова (м. Чернігів); Кирилівська церква; Андріївська церкви; Миколаївська астрономічна обсерваторія; Канівські Дніпровські схили з могилою Тараса Шевченка (м. Канів); Торгові пости та фортифікаційні споруди на Генуезьких торговельних шляхах від Середземномор'я до Чорного моря.

Зараз ви читаєте новину «Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поповнився сьомою пам'яткою з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути