середа, 03 лютого 2010 18:33

Один з колишніх в"язнів концтабору Собібор пам"ятає Дем"янюка

Один з колишніх в"язнів концтабору Собібор пам"ятає Дем"янюка

Сьогодні, 3 лютого, Чеське Радіо повідомило, що росіянин, якому вдалося вижити в розміщеному на території Польщі німецькому концтаборі Собібор, пам"ятає Івана Дем"янюка, підозрюваного у вбивстві 27,9 тисяч ув"язнених в таборах Треблінка і Собібор.

За даними Reuters, це перший випадок, коли хто-небудь зміг ідентифікувати конкретно Дем"янюка. Чоловіка, який дав інтерв"ю Чеському Радіо, звуть Олексій Вейзен. "Я пам"ятаю, як він був наглядачем, я бачив його перед тим, як він зібрав групу ув"язнених для робіт в лісі", - сказав 87-річний росіянин.

Чеське Радіо відзначає, що Вейзен знаходився в таборі Собібор з 1942 по 1943 рік. Інтерв"ю у нього було взяте минулого тижня в Рязані. У Німеччині, де проходить судовий процес по Дем"янюку, вже заявили, що передадуть озвучену інформацію прокурорам, але рішення про те, чи свідчитиме Вейзен, прийме суд.

За словами адвоката Дем"янюка Гюнтера Мауля, його підопічному нічого побоюватися заяв Вейзена. Юрист сказав, що вже чув про цю людину, коли шукав інформацію по Собібору.

Тим часом, в повідомленні Чеського Радіо не було нічого сказано про те, чи є у Вейзена які-небудь докази своїх слів і спогадів.

Нагадаємо, процес у кримінальній справі відносно Дем"янюка почався в Мюнхені 30 листопада минулого року.

Участь обвинуваченого в процесі за станом здоров"я обмежена двома 90-хвилинними періодами в день.

Дем"янюк, якого привозять в зал засідань в інвалідному кріслі, поки жодного разу не висловився з моменту початку процесу. Тим часом, раніше він заявляв, що ніколи не був в таборі Собібор. Аналогічні заяви робили його адвокати. При цьому вони відзначали, що навіть якщо Дем"янюк в цьому таборі був як в"язень, то просто був вимушений виконувати накази нацистів, щоб зберегти собі життя.

За версією німецького слідства, Дем"янюк безпосередньо брав участь в знищенні щонайменше 27,9 тисяч ув"язнених в таборах Треблінка і Собібор, де служив наглядачем після полонення.

У грудні заслуховували свідчення свідків тих, що вижили в Голокості. Багато свідків надавали свідчення в сльозах, не маючи можливості приховати відчуттів і подавити важкі спогади.

Іван Дем"янюк емігрував в США в 1952 році, а в 1958 отримав американське громадянство, не повідомивши імміграційні служби про нацистське минуле. Американська влада в 1986 році екстрадіювала його до Ізраїлю, де Дем"янюка засудили до страти за злочини проти людства.

Передбачалося, що саме Дем"янюк запам"ятався багатьом полоненим, як наглядач-садист по прізвиську Іван Грізний в концентраційному таборі Треблінка на території окупованої Польщі.

Дем"янюк стверджував, що служив в Червоній Армії і в 1942 році потрапив в полон.

Ізраїльський Верховний суд в 1993 році визнав, що Дем"янюк не був наглядачем в концтаборі, і його відпустили з в"язниці, після чого Дем"янюк повернувся в США.

Проте американська влада продовжували розслідування його діяльності, і в 2002 році суд визнав доведеним, що Дем"янюк під час Другої світової війни служив наглядачем у низці концентраційних таборів, на підставі чого ухвалив позбавити його громадянства і вислати з країни.

Зараз ви читаєте новину «Один з колишніх в"язнів концтабору Собібор пам"ятає Дем"янюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути