понеділок, 21 грудня 2009 08:25

Сьогодні поновлюється суд над Іваном Дем"янюком

Сьогодні поновлюється суд над Іваном Дем"янюком

У понеділок, 21 грудня, у Мюнхені поновлюється суд над Іваном Дем"янюком, перерваний 2 грудня через хворобу підсудного.

За версією слідства, уродженець України Іван Дем"янюк винен у вбивстві майже 28 тисяч євреїв у таборі смерті Собібор в 1942-1943 роках, де він в той час працював наглядачем. Утім, сам Дем"янюк категорично заперечує свою причетність до нацистів.

Гучний судовий процес у справі Дем"янюка розпочався у земельному суді Мюнхена 30 листопада. Перерві у слуханнях передували два достатньо напружених дні роботи суду, коли Дем"янюку були висунуті звинувачення у свідомій участі в знищенні євреїв в Собіборі.

На суді виступили декілька приватних обвинувачів, які дивом уціліли у Собіборі або втратили там своїх близьких.

Міжнародна громадськість проявляє до процесу підвищену увагу, оскільки у ФРН вперше за нацистські військові злочини судять іноземця, який був всього лише простим охоронцем. Процес висвітлюють декілька сотень журналістів

У випадку, якщо Дем"янюка визнають винним, це судове рішення стане прецедентом, істотно знизивши планку посадової відповідальності за військові злочини і участь в Голокості, що може викликати низку подібних процесів. Як очікується, суд завершиться в травні 2010 року.

Іван Дем"янюк емігрував до США в 1952 році, а у 1958 отримав американське громадянство. Американська влада в 1986 році здійснила його екстрадицію до Ізраїлю, де вихідця з України засудили до страти за злочини проти людства. Передбачалося, що саме Дем"янюк був наглядачем-садистом на прізвисько Іван Грозний, якого запам"ятали багато ув"язнених у концентраційному таборі "Треблінк" на території окупованої Польщі.

Утім, ізраїльський Верховний суд у 1993 році визнав, що Дем"янюк не був наглядачем у концтаборі, і його відпустили з в"язниці, після чого він повернувся до США. Проте американська влада й надалі вела розслідування його діяльності, і в 2002 році суд визнав доведеним, що Дем"янюк таки служив наглядачем у низці концентраційних таборів, на підставі чого постановив позбавити його громадянства і вислати з країни. У травні 2009 року влада США видала його Німеччині.

Дем"янюк стверджує, що він служив у Червоній армії і потрапив у полон, а із 1942 по 1945 роки сам був в"язнем одного з концтаборів. У підсудного слабке здоров"я, його син раніше заявляв, що він не переживе процесу.

Прокуратура Мюнхена вирішила обмежити час участі Дем"янюка в процесі двома 90-хвилинними періодами в день засідання.

За матеріалом Вести

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні поновлюється суд над Іваном Дем"янюком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути