середа, 02 грудня 2009 10:33

Справа Дем"янюка потягне за собою інших пособників нацистів

Справа Дем"янюка потягне за собою інших пособників нацистів

Для 85-річного американця польського походження Броніслава Гайди суд над Іваном (Джоном) Дем"янюком є поганою ознакою, пише ізраїльська газета Haaretz.

Так само, як і Дем"янюк, Гайда народився в Східній Європі і потрапив у полон до нацистів в молодому віці. Він також тренувався в таборі СС, звідки пізніше відправився працювати наглядачем у концтабір у Польщі.

Наприкінці війни він втік до США і вже поставав перед судом за свої злочини. Проте, на відміну від Дем"янюка, зараз за ним ніхто не полює - навіть Німеччина.

Як зазначає видання, на перший погляд здається випадковим той факт, що Дем"янюк зараз знаходиться в залі суду, поки Гайда спокійно доживає свій вік в Чикаго. Проте, на думку газети, справжньою причиною цього є те, що Німеччина зараз намагається встановити правосуддя над військовими злочинцями інших націй. Відтак, Дем"янюк представляє собою незвичний прецедент, який дозволить Німеччині засуджувати інших подібних підозрюваних в майбутньому.

89-річного Джона Дем"янюка звинувачують у пособництві у вбивстві 27,000 євреїв в роки війни у ролі охоронця концтабору Собібор. Гайда, який на чотири роки за нього молодший, 12 років тому був засуджений за пособництво у вбивстві сотень євреїв в концтаборі Треблінка в 1944 році.

Існують сотні, можливо, тисячі інших осіб з Росії, Угорщини, Румунії і колишньої Югославії, які служили в нацистських таборах і втекли до США після війни. За ці роки 107 з них затримала американська влада, відмінивши їх громадянство.

"Європа забула свою моральну і законну відповідальність за нацистські злочини", - сказав Елі Розенбаум, голова відділу департаменту правосуддя США, який розслідує потенційні злочини проти людства. Він додав, що Німеччина довго відмовлялася надати допомогу в поверненні військових злочинців назад в Європу.

Зі свого боку Німеччина раніше стверджувала, що відповідальна лише за злочинців на своїй землі. Більшість країн, з яких походять злочинці, в тому числі і Україна, теж відмовилися брати на себе судові процедури над нацистськими пособниками.

Внаслідок цього, справа Дем"янюка представляє собою судовий прецедент великого значення для Німеччини. Якщо йому ухвалять вирок, держава зможе в майбутньому привести до правосуддя Гайду та багатьох інших. Якщо вони, звісно, доживуть.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Справа Дем"янюка потягне за собою інших пособників нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути