понеділок, 30 листопада 2009 09:21

У Мюнхені розпочинається суд у справі Івана Дем"янюка

У Мюнхені розпочинається суд у справі Івана Дем"янюка
Гучний процес у справі 89-річного Івана (Джона) Дем"янюка, обвинуваченого в пособництві нацистам у роки війни, розпочнеться в земельному суді Мюнхена у понеділок, повідомила прес-служба суду.

За версією німецького слідства, Дем"янюк безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 27,9 тисяч ув"язнених у таборах Треблінка і Собібор, де служив наглядачем після полону. Мюнхенська прокуратура займається справою Дем"янюка, оскільки той після війни деякий час перебував у таборі для переміщених осіб у цьому регіоні.

Очікується, що висвітлювати процес до Мюнхена приїдуть близько 220 журналістів, спостерігачі, історики та науковці. У процесі братимуть участь близько 40 приватних обвинувачів, здебільшого це родичі людей, убитих в Собіборі. Німецькі ЗМІ називають справу Дем"янюка "однією із останніх в світі серед процесів проти злочинів нацизму". До травня 2010 заплановано 35 днів судових засідань.

Дем"янюк емігрував до США в 1952 році, а у 1958 отримав американське громадянство, не повідомивши імміграційні служби про нацистське минуле. Американська влада в 1986 році здійснила екстрадицію його до Ізраїлю, де Дем"янюка засудили до страти за злочини проти людства. Передбачалося, що саме Дем"янюк був наглядачем-садистом на прізвисько Іван Грозний, якого запам"ятали багато ув"язнених у концентраційному таборі Треблінка на території окупованої Польщі.

Дем"янюк стверджував, що він служив у Червоній Армії і в 1942 році потрапив у полон.

Ізраїльський Верховний суд у 1993 році визнав, що Дем"янюк не був наглядачем у концтаборі, і його відпустили з в"язниці, після чого Дем"янюк повернувся до США. Проте американська влада й надалі вела розслідування його діяльності, і в 2002 році суд визнав доведеним, що Дем"янюк під час Другої світової війни служив наглядачем у низці концентраційних таборів, на підставі чого постановив позбавити його громадянства і вислати з країни.

Раніше син Дем"янюка говорив, що його батько не переживе суду через похилий вік і слабке здоров"я. Прокуратура Мюнхена, в свою чергу, підтвердила лікарський висновок, згідно з яким Дем"янюк може постати перед судом. При цьому було вирішено обмежити час участі Дем"янюка в процесі двома 90-хвилинними періодами у день засідання.

Як повідомлялося раніше, прокуратура Німеччини висунула колишньому офіцерові Вермахту Івану Дем"янюку 27 900 пунктів обвинувачення в причетності до масових убивств у роки Другої світової війни.

Дем"янюк відкидає звинувачення в тому, що він був охоронцем нацистського табору смерті Собібор під час Другої світової війни, і стверджує, що його узяли гітлерівці в полон під час війни в Україні, тому вважає себе колишнім військовополоненим.

5 липня судові медики підтвердили дієздатність Дем"янюка.

У випадку, якщо він доживе до закінчення нинішнього розгляду, і його буде визнано винним, термін його ув"язнення у багато разів перевищить вік світової цивілізації і складе 435 000 років ув"язнення, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Мюнхені розпочинається суд у справі Івана Дем"янюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути