четвер, 19 березня 2009 17:27

Український нацист мав в рідному селі тезку

Український нацист мав в рідному селі тезку
Американець українського походження Іван Дем"янюк, якого звинувачують у винищенні 29-ти тисяч людей і хочуть судити в Німеччині, може стати жертвою помилки.

З рідного села Дем"янюка Дубових Махарницях на Вінниччині у 1942 році на війну пішло двоє Іванів Дем"янюків, повідомляє один з українських телеканалів.

Один з хлопців опинився в Америці. Другий після повернення з фронту жив в рідному селі на Вінниччині і повісився в 60-х роках.

Двадцять років після війни КДБ почав шукати нацистського злочинця Івана Дем"янюка. Особливо пристрасно допитували його друга Петра Бондарука, хлопці разом ішли на фронт.

Рік тому Бондарук помер. Перед смертю він розповів синові, що під час допитів йому показали фотокартку іншого Івана Дем"янюка, який повернувся з фронту до рідного села.

Фото Івана Дем"янюка, який покінчив життя самогубством, не збереглося. Після його смерті родина покинула село. Залишився тільки двоюрідний брат Олександр Черчик, який переконує, що Івана згубила родинна драма, а не підозри КДБ.

Фотокарток того Івана Дем"янюка, що тепер живе в Америці, в селі теж донедавна не було. Усі його зображення у 60-х роках вилучив КДБ.

Близьких родичів американського Івана в селі тепер немає. Але сусідка, що добре пам"ятає втікача, певна – він не міг бути злочинцем.

Світ уже 32 роки з"ясовує, хто з двох Дем"янюків був Іваном Грозним. Правда, досі в рідному селі Дем"янюків про двох Іванів не згадували.

За цей час американець Джон Дем"янюк двічі сидів у в"язниці і один раз засуджений до страти за причетність до загибелі євреїв в концтаборі Треблінка (Польща). У 1993 році Верховний суд Ізраїлю відмінив вирок Дем`янюку за недостатністю доказів.

Виправданий Дем`янюк повернувся в США, проте в 2002 році його позбавили американського громадянства за те, що "Іван Грозний" приховував зв`язок з нацистами.

Впродовж декількох років американська влада вирішує питання про екстрадицію, його пропонують вислати у тому числі і в Україну. Сам Дем`янюк заявив, що відправляти його в Україну у жодному випадку не можна, оскільки на батьківщині йому загрожує смерть.

За матеріалами: ТСН.

Зараз ви читаєте новину «Український нацист мав в рідному селі тезку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути