середа, 11 березня 2009 15:30

Німеччина видала ордер на арешт українського нациста

Німеччина видала ордер на арешт українського нациста
Німеччина видала ордер на арешт Джона (Івана) Дем"янюка на прізвисько "Іван Грозний". Уродженець України Дем"янюк під час Другої світової війни служив охоронцем в німецьких концентраційних таборах. Його підозрюють в причетності до загибелі тисяч євреїв.

За даними Центрального відомства Німеччини з розслідування нацистських злочинів, 88-річний Дем`янюк служив охоронцем в нацистському концтаборі Собібор, розташованому на території Польщі. Влада Німеччини підкреслює, що в їх розпорядженні є неспростовні докази того, що "Іван Грозний" (це прізвисько він одержав за особливу жорстокість) був причетний до страт євреїв.

Після війни, в 1950-х роках Дем"янюк емігрував в США, де поміняв ім`я Іван на Джон. У 1986 році його екстрадували до Ізраїлю. Там його засудили до довічного ув"язнення за причетність до загибелі євреїв в концтаборі Треблінка (що також розташовувався в Польщі), проте в 1993 році Верховний суд Ізраїлю відмінив вирок Дем"янюку за недостатністю доказів.

Виправданий Дем"янюк повернувся в США, проте в 2002 році його позбавили американського громадянства за те, що "Іван Грозний" приховував зв"язок з нацистами. Впродовж декількох років американська влада вирішує питання про екстрадицію, його пропонують вислати у тому числі і в Україну. Сам Дем"янюк заявив, що відправляти його на Україну у жодному випадку не можна, оскільки на батьківщині йому загрожує смерть.

За матеріалами: УНІАНLenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина видала ордер на арешт українського нациста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути