понеділок, 30 листопада 2009 22:52

Справою Дем"янюка Німеччина відводить стрілки від своїх нацистів - Хмара

Справою Дем"янюка Німеччина відводить стрілки від своїх нацистів - Хмара

Колишній народний депутат, правозахисник і дисидент Степан Хмара вважає, що поки зарано звинувачувати 89-річного Івана Дем"янюка у пособництві нацистам у роки Другої світової війни.

Про це він заявив у понеділок ввечері в ефірі Шустер Live.

"Суд ще не відбувся, але вже навколо цього ведеться постійна пропагандистська розкрутка, ніби він вже винен, хоча це ще не доведено", - зазначив Хмара.

Екс-нардеп висловив думку, що цей суд у Німеччині може бути заполітизованим.

"Якщо події відбувались на території Польщі (Треблінці і Собіборі), то було б логічно, щоб судову справу розглядав польський суд. Ізраїльський суд повністю виправдав Дем"янюка, а запідозрити його і громадськість у якихось симпатіях до посібника нацистів ніхто не може", - сказав Хмара.

Політик наголосив, що ця справа є грою. На його думку, деякі кола у Німеччині хотіли б перевести стрілку від своїх.

"Ви подивіться що там робиться. У Німеччині дуже багато есесівців вийшли на свободу, отримавши маленькі терміни. Дем"янюка хочуть використати як розмінну монету, як прикриття своїх нацистів і гітлерівців", - підкреслив Хмара.

У свою чергу народний депутат від БЮТ Володимир Яворівський також наголосив, що ніякого вердикту остаточного ще не було.

"Усі помітили політичну маніпуляцію, коли Дем"янюка накинули на УПА, хоча він до цього не має жодного відношення. Це зроблено навмисно. Усі ці речі з преси дуже суперечливі. З одного боку він - Іван Грозний - жорстокий і супермонстр, який знущався над людьми. З іншого боку є інформація про те, що він не має до цього ніякого відношення", - розповів "бютівець", додавши, що кожна країна має захищати свою людину.

Як відомо, у понеділок, 30 листопада, у земельному суді Мюнхена розпочався гучний процес у справі Дем"янюка, обвинуваченого в пособництві нацистам у роки війни.

За версією німецького слідства, він безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 27,9 тисяч ув"язнених у таборах Треблінка і Собібор, де служив наглядачем після полону.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Справою Дем"янюка Німеччина відводить стрілки від своїх нацистів - Хмара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути