вівторок, 12 травня 2009 12:43

Колишнього українського нациста судитимуть за вбивство 29 тисяч євреїв

Автор: Фото Reuters
  Працівники імміграційної поліції США виносять Івана Дем’янюка на візку з його домівки в місті Клівленд, аби відправити до Німеччини. 14 квітня 2009.
Працівники імміграційної поліції США виносять Івана Дем’янюка на візку з його домівки в місті Клівленд, аби відправити до Німеччини. 14 квітня 2009.
Колишній посібник нацистів Іван Дем"янюк, який в роки Другої світової війни служив охоронцем в польському концтаборі, доставлений із США до Німеччини.

Літак з Дем"янюком приземлився з Мюнхені. У Німеччині колишній посібник нацистів з"явиться перед судом за звинуваченням у вбивстві 29 тисяч євреїв. Передбачається, що в Мюнхені Дем"янюк знаходитиметься в медичному відділенні місцевої в"язниці.

Колишній охоронець концтабору був заочно арештований в Німеччині в березні 2009 року. З цієї миті влада країни домагалася від США його екстрадиції, проте процедура затягнулася через слабке здоров"я 89-річного Дем"янюка.

Проте в кінці квітня Мін"юст США визнав колишнього посібника нацистів досить здоровим для того, щоб екстрадувати його до Німеччини. Це рішення було ухвалене на підставі медичних документів Дем"янюка, а також відеозапису, на якому він самостійно ходить і нормально говорить.

Івана Дем"янюка підозрюють в пособництві вбивству майже 29 тисяч полонених євреїв, які утримувалися в польських концтаборах Треблінка та Собібор, де, за версією слідства, виходець з України працював охоронцем. "Іван Грозний" (прізвисько Дем"янюка) свою причетність до цих злочинів заперечує.

У 1950-х роках Дем"янюк емігрував в США, де поміняв ім"я Іван на Джон. У 1964 році він отримав громадянство США. Через 22 роки його на запит ізраїльських правоохоронних органів екстрадували до Ізраїлю. Суд засудив Дем"янюка до страти, проте в 1993 році Верховний суд Ізраїлю відмінив цей вирок за недостатністю доказів.

По завершенню судового розгляду Дем"янюк повернувся в Сполучені Штати. У 2002 році його позбавили громадянства за те, що він приховав свій зв"язок з нацистами. Питання про екстрадицію Дем"янюка вирішувалося протягом майже 7 років, його пропонувалося вислати зокрема в Україну. Сам "Іван Грозний" просив не висилати його із США, оскільки, наприклад, в Україні, за словами Дем"янюка, його б піддали тортурам.

За матеріалами Lenta.ru, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Колишнього українського нациста судитимуть за вбивство 29 тисяч євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути