вівторок, 20 травня 2008 11:08

88-річного українця висилають із США за співпрацю з нацистами

Верховний суд США залишив в силі рішення про депортацію 88-річного Джона (Івана) Дем"янюка, який звинувачується в тому, що під час Другої світової війни він був наглядачем в концтаборі.

Дж.Дем"янюк стверджує, що знаходився в концентраційних таборах як полонений, а не наглядач. Крім того, його адвокати доводили, що у разі висилки його до України чоловіка мождуть піддати тортурам. Поки не ясно, в яку країну депортують Дж.Дем"янюка.

У США Дж.Дем"янюк жив у Клівленді (штат Огайо) і працював автослюсарем. Американське громадянство він отримав у 1958 році. При цьому він не повідомив співробітникам імміграційних служб США про своє нацистське минуле. У 1986 році Дж.Дем"янюк був депортований до Ізраїлю.

Нагадаємо, що саме Дж.Дем"янюка запам"ятали в"язні табору смерті Треблінка в окупованій Польщі як українського наглядача-садиста на прізвисько "Іван Грозний". На підставі їх свідчень ізраїльський суд засудив Дж.Дем"янюка до страти, але в 1993 році вирок був скасований - знайшлися радянські документи, в яких ця людина була ідентифікована як Іван Марченко.

Після цього американське громадянство Дж.Дем"янюка, якого його позбавили перед екстрадицією до Ізраїлю, було відновлено.

Проте в 2002 році американський суд прийшов до висновку, що Дж.Дем"янюк був озброєним наглядачем в концтаборах Собібор, Майданек і Флоссенбург, і знов позбавив його громадянства, повідомляє Бі-бі-сі.

Зараз ви читаєте новину «88-річного українця висилають із США за співпрацю з нацистами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути