Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2009 18:42

Обама поводитиметься з терористами за схемою Буша

Обама поводитиметься з терористами за схемою Буша

Барак Обама вирішив використовувати старі норми, прийняті після терактів 11 вересня 2001 року, щоб на невизначений час в позасудовому порядку утримувати під вартою підозрюваних в тероризмі, пише The New York Times з посиланням на представників адміністрації США. Від ідеї представити на затвердження Конгресу новий законопроект, що санкціонує позасудове ув"язнення, Обама відмовився.

Хоча наказ про закриття в"язниці в Гуантанамо був відданий Обамою відразу після вступу на президентський пост в січні, процес закриття затягнувся. Розробити детальний план закриття доручено спеціальній комісії. Крім того, ще навесні з"ясувалося, що частину ув"язнених доведеться як і раніше тримати під вартою без суду.

Йдеться про частину ймовірних терористів, які в даний час знаходяться у в"язниці на військовій базі США в Гуантанамо на Кубі. Адміністрація Обами обіцяла закрити цю в"язницю, яку активно критикують правозахисники, проте деякі ув"язнені - близько 50 осіб - дуже небезпечні, щоб відпустити їх на свободу, тоді як слідство не має в своєму розпорядженні необхідних матеріалів для віддання їх під суд.

Підставою, яку вирішила використати адміністрація, є резолюція Конгресу, що прийнята після терактів 11 вересня і дає президентові право використовувати силу для боротьби проти терористичної мережі "Аль-Каїда" і рухи "Талібан". Як відзначає The New York Times, рішення не домагатись спеціальної санкції Конгресу наближає курс Обами до політики, що проводилася адміністрацією Джорджа Буша, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Обама поводитиметься з терористами за схемою Буша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути