вівторок, 04 жовтня 2011 13:11

Нобелівську премію з фізики дали за відкриття прискореного розширення Всесвіту

Нобелівську премію з фізики дали за відкриття прискореного розширення Всесвіту

Нобелівська премія з фізики 2011 вручена американцеві Солу Перлмуттеру, австралійцю Брайану Шмідту та американцеві Адаму Рису за відкриття прискореного розширення Всесвіту. Про це повідомляється на сайті премії.

1998 року вчені виявили, що Всесвіт розширюється з прискоренням. Відкриття було зроблене завдяки вивченню наднових типу Ia. Ці наднові виникають у подвійних системах, де білий карлик краде в своєї зірки-компаньйона матерію. Коли маса карлика досягає межі Чандрасекара (1,4 сонячних), він вибухає.

Вивчаючи віддалені від Землі наднові, вчені виявили, що вони як мінімум на чверть тьмяніші, ніж передбачає теорія - це означає, що зірки розташовані дуже далеко. Розрахувавши таким чином параметри розширення Всесвіту, вчені встановили, що цей процес відбувається з прискоренням.

Сол Перлмуттер, який працює в Національній Лабораторії Лоренса в Берклі, отримає половину премії. Друга половина буде розділена між Брайаном Шмідтом (Обсерваторія Стромоло) і Адамом Рисом (Університет Джона Хопкінса). Розмір премії становить 1,4 мільйони доларів.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з фізики дали за відкриття прискореного розширення Всесвіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути