субота, 22 серпня 2020 16:30

НКРЕКП зриває приватизацію обленерго - ЗМІ

НКРЕКП зриває приватизацію обленерго - ЗМІ
Велика приватизація з вигідними умовами - це курс президента, він неодноразово декларував - Буймістр. Фото: Reuters

17 серпня регулятор НКРЕКП на громадських слуханнях запропонував методику стимулюючого тарифоутворення, завдяки якій гряде зрив планів приватизації, озвучених президентом Зеленським.

Про це пишуть журналісти в статті видання "Хвиля".

"При впровадженні методології з двома базами активів і низькою ставкою прибутковості на стару базу штучно створюються умови, при яких вартість обленерго буде фактично знецінена. Це призведе до приватизації ряду обленерго "за копійки". Народний депутат фракції "Слуга народу", голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Людмила Буймістр переконана, що таким чином НКРЕКП зриває велику приватизацію, політику якої проводить Офіс президента ", - пише видання" Хвиля".

"Велика приватизація з вигідними умовами - це курс президента, він неодноразово декларував. Впровадження RAB-тарифу з європейської методологією (єдина база активів зі ставкою прибутковості на рівні WACC) збільшує вартість активів державних обленерго з 2 - 3 мільярдів гривень до 10 - 13 мільярдів гривень ", - цитує видання народного депутата Людмилу Буймістр.

У статті також наводиться думка фінансового директора "Хмельницькобленерго" Вадима Данілківа. Він каже, що запропонована НКРЕКП методологія занизить вартість приватизації державних обленерго в три рази. З такими неринковими ставками повернення інвестицій державний "Хмельницькобленерго" значно втратить в ціні при приватизації.

"Низька ставка повернення інвестицій на стару базу активів значним чином вплине на вартість нашої компанії при приватизації. Зараз регуляторна база активів "Хмельницькобленерго" буде оцінена трохи більше 8 млрд грн. Коли ми говоримо про прибутковість в 3-4%, це буде занижувати рівно в 3 рази вартість компанії, яку держава планує виставити на приватизацію ", - цитує видання Данілківа.

У статті звучить висновок, що відмова від європейського методу RAB-регулювання - це спосіб створити вигідні умови для покупки державних обленерго "олігархами" з прицілом на те, щоб потім підвищити ставки прибутковості, а значить, зробити бізнес розподілу електроенергії вигідним вже для нових власників.

Як раніше повідомлялося, екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості, член експертної ради Міненерго Сергій Чех зазначив, що потреба в інвестиціях в модернізацію розподільчих електромереж в Україні до 2030 року - це сума близько $ 12,5 млрд, але при запропонованої Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, методикою тарифу цих інвестицій не буде.

Нагадаємо, експерти Європейської Бізнес Асоціації заявили, що параметри RAB-тариф від НКРЕКП не поліпшать умови інвестування в Україні.

Зараз ви читаєте новину «НКРЕКП зриває приватизацію обленерго - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути