субота, 17 березня 2018 02:24

Німецькі солдати показали Україну часів Першої світової війни
20

Демонстрація у Києві в березні 1918 року на підтримку української державності та Берестейського миру. Фото, зроблене німецьким кореспондентом, із колекції Імперського воєнного музею Лондона, Великобританія.
Фото: Iwm
У ніч з 9 на 10 лютого 1918 року у Брест-Литовську відбулось підписання мирного договору між УНР та Центральними державами. Після звернення УНР війська союзників розпочали просування в Україну. На фото: (зліва направо) генерал Брінкманн з генштабу армії Німеччини, українські делегати - Микола Любинський, Микола Левицький, Олександр Севрюк, німецький генерал Макс Гоффманн і Сергій Остапенко.
У лютому 1918 року Австро-угорські війська досягли Кам'янця-Подільського. Позаду видніється знаменита фортеця, відома з XIV століття як частина оборонної системи міста. З 22 березня 1919 по листопад 1920 Кам'янець-Подільський був столицею УНР.
1 березня німецькі війська увійшли в Київ. На цьому фото, зробленому у березні 1918 року, військовий оркестр марширує попереду. Німецькі війська повсякчас влаштовували виступи духових оркестрів та із задоволенням марширували під музичний супровід, часто перед тодішньою міською думою. Зараз це Майдан Незалежності.
Німецький солдат перевіряє документи в Києві улітку 1918 року. В українській столиці невдовзі відкрилось Імперське торговельне представництво Німеччини.

У мережі показали фото України, зроблені в часи Першої світової війни німецькими солдатами.

Для багатьох країн, зокрема і для України, початок ХХ ст., став буремним часом, повідомляє "Німецька хвиля".

У 1918 році Українська Народна Республіка підписала Брест-Литовський мирний договір з Центральними державами Європи. На українські землі рушило об'єднане німецько-австро-угорське військо.

Історик Михайло Ковальчук доводить, що угода не передбачала вступу армій Четверного союзу в Україну - їх запросили на власну руку делегати УНР. Потім протестувати вже було пізно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото села Тараса Шевченка, зроблені його небожем

Німецько-австрійські війська допомогли вигнати з України більшовицькі загони. Але 29 квітня 1918 року вони перетворились із союзників на окупантів, коли розігнали законну Центральну Раду.

Німецькі військові фотографували людей, тварин, міста на згадку. Тепер, через 100 років, можемо подивитись на тогочасний світ, що відобразився у їхніх фотографіях. Деякі зі знімків публікуються вперше.

З 19 лютого до 15 березня 1943 року між німецькими і радянськими військами тривала битва за Харків. Це був контрнаступ Вермахту на Східному фронті. Сутички безпосередньо за Харків розпочалися 4 березня. Через тиждень німецькі війська впритул підійшли до міста.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі солдати показали Україну часів Першої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути