Ексклюзиви
вівторок, 24 жовтня 2017 18:51

Ніч Коханівського: що трапилось у Святошинському суді
6

23 жовтня спецназівці взяли штурмом зал засідань Святошинського райсуду Києва. Вночі тут забарикадувалися прихильники лідера Добровольчого руху ОУН Миколи Коханівського. Операція тривала близько 5 хв.

Gazeta.ua спробувала розібратись, чому виник кнофлікт.

Зав'язка: зустріч біля метро

21 жовтня лідер Добровольчого руху ОУН Микола Коханівський побився із екс-командиром "Правого сектору" Русланом "Ремом" Качмалою.

Бійка сталась біля метро Академмістечко. Коханівський із товаришами повертався з поминок побратима. До них підійшов Качмала, почав провокувати та погрожувати. Між ними сталася сутичка, розповідає дружина оунівця Катерина. Коханівський дістав травматичний пістолет і вистрелив у чоловіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримали командира ОУН Коханівського

За версією Камчали, він підійшов до Коханівського, щоб поговорити по-чоловічому.

"Коханівський розпускає чутки, що мені там було страшно і я себе не проявив як боєць. Я підійшов сказати, що він не добре робить. Після цих слів він напав на мене. Спочатку витягнув ніж, я його відбив. Після цього Микола дістав пістолет", - розповів Руслан Качмала.

"Оуновець" двічі вистрелив у "Рема". Гумові кулі вдарили у ногу та спину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коханівський розповів, чому вчинив стрілянину

Миколу Коханівського затримав патрульний, який після служби відпочивав у кафе. Викликав колег, які забрали того у райвідділ. "Рема" відвезли в лікарню.

Подейкують, що конфлікт між чоловіками пов'язаний із бізнесом. І стосується примусового виселення членів ОУН з гуртожитку біля Академмістечка.

Розвиток дiї: суддівський поєдинок

Ввечері 23 жовтня у Святошинському райсуді столиці почалося засідання, де лідеру Добровольчого руху ОУН мали обрати запобіжний захід. В залі зібралися до 30 активістів руху. Кричали та вимагали негайно відпустити їхнього лідера. Формальним приводом називають, що постанову про кримінальне провадження Коханівському вручили на годину пізніше, ніж це передбачено законом. Суддя Іванна Миколаєць перенесла засідання на ранок 24 жовтня. А Коханівського відправила у тимчасовий слідчий ізолятор.

Рішення обурило присутніх. Вони виштовхали трьох охоронців із зали та забарикадували вхід столами та лавами. Дехто почав громити скло клітки для підсудних. Усю ніч під суд приходять їхні прихильники.

"Ніхто не збирався кіпішувати, усі гралися в літачки. Вони почали ломитися, що обурило людей. Почалася бійка. Це була провокація, щоб заявити, ніби я хотів утекти з-під варти. Ні, я в суді і з нього не піду", - сказав із зали Коханівський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди Коханівського зчепилися з поліцією в залі суду

До середини пропускають народних депутатів Ігоря Луценка та Ігоря Мосійчука. Вони кажуть, що збираються примирили поліцію та активістів. Всі разом чекатимуть ранку, аби продовжити судове засідання. Нардепи їдуть.

Активісти в залі Святошинського суду влаштували імпровізовані барикади
Фото: УНІАН
Активісти в залі Святошинського суду влаштували імпровізовані барикади
Активісти в залі Святошинського суду влаштували імпровізовані барикади
Активісти в залі Святошинського суду влаштували імпровізовані барикади
Активісти в залі Святошинського суду влаштували імпровізовані барикади

О 1:00 ночі поліція спробувала вигнати із залу активістів. В середину пустили сльозогінний газ. Частина людей вилізла через вікно. Решта - залишилися. Цілу ніч зал суду блокувала сотня поліцейських.

Кульмінація: показовий штурм

Ранок, 10:30. Бійці київського полку спеціального призначення вибили вікно та вломилися до зали. Всіх, хто забарикадував приміщення, викинули із приміщення та запакували в автозаки.

"Затримано 30 осіб, їх доставили в Шевченківське райуправління. Дії активістів кваліфікують за двома статтями - хуліганство, вчинене групою осіб, і пошкодження майна", - каже Андрій Крищенко, голова поліції Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніч в залі суду над Коханівським: газ проти активістів та барикади

Згодом стає відомо, що під час штурму бійці жорстко кидали на землю усіх в залі. Найактивнішим давали стусанів. У лікарню потрапляє двоє спецпризначенців. Про постраждали активістів не повідомляли.

Розв'язка: Що далі?

Коханівського переміщують до іншого залу суду, де йому продовжують обирати запобіжний захід. Нікого крім адвокатів та кількох журналістів не пустили. На засіданні нардепи Ігор Мосійчук, Андрій Лозовий, Дмитро Лінько, Ігор Луценко готові взяти на поруки Коханівського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коханівського відправили до лікарні

У Національній спілці журналістів України повідомили, що під час заворушень у суді постраждали троє журналістів. Дмитра Реплянчука з "ГромадськеТБ" поклали на землю і били ногами і руками. Розбили камеру. Спецназівці також затримали і кілька разів ударили кореспондента УНІАН Сергія Лефтера та кореспондента "Страна.UA" Кирила Малишева.

В суді нарахували, що розгром залу обійшовся в 500 тис. грн. Слідчі Шевченківського управління поліції оголосили про підозру шістьом активним учасникам безладів. Їх імкримінують хуліганство.

О 22:00 суддя оголосив засідання щодо обрання міри запобіжного заходу Коханівському перенести на 25 жовтня о 14.30. Микола Коханівський поїхав додому.

"Я не збираюсь нікуди тікати, переховуватись від слідства" - запевнив Коханівський.

Післямова: кого покарати?

Генеральний прокурор Юрій Луценко:

"Ситуація у Святошинському суді була непростою. І це ще одна важлива точка, від якої повинен піти сигнал: закон один для всіх. Замість суду приймати рішення не має права ніхто, тим більше партія Коханівського. Не можна допускати прецедентів партійних судів. Пану Коханівському було пред'явлено підозру, він відмовився її підписувати. Після цього підозру пред'явлено повторно".

Адвокат Нона Надіч:

"Коханівський не відмовляється виконувати жодних рішень. Вимагає, щоб звільнили, бо підозру він отримав через 25 годин, а має бути не пізніше як за 24 години".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За провокацію насильства суддею у справі Коханівського, суддя може бути позбавлена недоторканності – депутат Мосійчук

Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук:

"Ми вимагаємо негайно вивести Миколу з клітки - це порушення рішення Європейського суду і Конвенції про права людини. Це катування! І ми не допустимо цього у нашій присутності".

Голова Організації українських націоналістів Богдан Червак:

"З Коханівським усе зрозуміло. До нього давно не має питань. Але є прохання до окремих журналістів. Не зловживайте назвою ОУН, до якої Коханівський і група його підтримки не мають жодного відношення. Назватися ОУН і належати до неї - не одне й те саме".

Народний депутат від "Батьківщини" Ігор Луценко:

"Все, що ми вимагаємо тут - це суду по закону. Винний Микола чи ні - нехай розбирається слідство і суд. Але нинішні події - це, схоже, не про те, щоб розібратися і встановити істину. Виглядає все як одна з провокацій, щоб поглибити внутрішню напругу в країні. І це на руку тим, хто керує силовиками. Звідси і ці штурми спецзагонів поліції, котрі не сприймають навіть самі поліцейські. Комусь потрібна криза, і вирішили використати справу Коханівського".

Народний депутат Антон Геращенко:

"Якщо дії конкретного співробітника поліції визнають незаконними, його притягнуть до відповідальності. Оскільки шоломи співробітників поліції мали номери, то встановити осіб не буде проблемою. Ми намагаємося створювати нову поліцію, яка застосовує силу не для захисту та безпеки влади, а винятково в інтересах громадського порядку. Однак монополія на застосування сили може і повинна бути лише у держави й тільки у межах, визначених законом та Конституцією".

46-річний Микола Коханівський — відомий у столиці націоналіст. 30 червня 2009 року він розбив ніс пам'ятнику Володимиру Леніну на Бессарабській площі. За це отримав 3 роки умовно. Брав участь в АТО як комбат батальйону ОУН. Входить до політичної партії Конгрес українських націоналістів. Батальйон ОУН створили у серпні 2014 року. У серпні 2015-го він розпався - частина бійців легалізувалась у складі ЗСУ. Коханівський очолив тих, хто не захотів зробити це і назвав організацією "Добровольчий рух ОУН".

20 лютого 2016 року Коханівський із поплічниками розгромили та закидали камінням відділеня "Альфа-банку", "Сбербанку" та офіс компанії "СКМ" Ріната Ахметова у Києві. Лідеру оголосили підозру у скоєнні хуліганських дій через атаку на офіс Ахметова. Спочатку суд вирішив посадити його під домашній арешт, потім запобіжний захід було змінено на особисте зобов'язання. Справу розглядають досі.

Зараз ви читаєте новину «Ніч Коханівського: що трапилось у Святошинському суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути