Ексклюзиви
середа, 18 серпня 2010 14:25

Не стало відомого українського письменника Олеся Ульяненка

Не стало відомого українського письменника Олеся Ульяненка

У ніч з вівторка на середу на 49-му році життя помер український письменник Олесь Ульяненко. Причина смерті поки невідома.

Сумну звістку "Українській правді" підтвердив прес-секретар Національної спілки письменників України Георгій Арабулі. Йому, в свою чергу, про смерть Ульяненка повідомила інша письменниця Любов Голота.

Олесь Ульяненко, чиє справжнє ім'я Олександр Ульянченко, народився 8 травня 1962 року. У 2009 році довкола роману Ульяненка "Жінка його мрії" розгорівся цілий скандал.

Так, Національна експерта комісія з питань моралі визнала книгу порнографічною, її вилучили з обігу. Висновок НЕК викликав хвилю обурення серед української інтелігенції. Втім уже в квітні 2010 року роман було перевидано, а його презентація пройшла у вигляді провокаційного перформансу.

Ульяненко народився в місті Хорол на Полтавщині. Відслужив у Радянській армії, два роки прожив у Ленінграді. Там носив "ірокез", грав на гітарі й намагався створити музичний гурт. Заробляв на життя, чим міг. Перший твір надрукував у 26 років, у 35 отримав Малу Шевченківську премію за роман "Сталінка". За "Знак Саваофа", в якому описав, як монахи один з одним злягаються, п'ють, курять, лаються, людей убивають, православна церква Московського патріархату піддала його анафемі. Автор переконував, що нічого не вигадував - усе черпав із розповідей церковнослужителів.

У інтерв'ю журналу "Країна" розповідав, що мріяв про роботу в кіно. 2000-го з режисером Андрієм Дончиком написав сценарій до фільму "Украдене щастя" за однойменною драмою Івана Франка. 4-серійна стрічка вийшла на екрани 2004-го. Жив у Києві. Неодружений. Дітей не мав. Називав себе греко-католиком.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Не стало відомого українського письменника Олеся Ульяненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути