вівторок, 14 серпня 2007 17:30

Названі причини фосфорної аварії

Названі причини фосфорної аварії

Причиною аварії потягу з жовтим фосфором в Львівській області стала несправність цистерн унаслідок модернізації, проведеної в Казахстані за ініціативою "Казфосфата".

Про це на прес-конференції заявили представники незалежної експертної групи, яка проводила розслідування причин аварії.

"На наш погляд, і це мотивується конкретними результатами досліджень, причиною аварії є порушення правил перевезення небезпечного вантажу - жовтого фосфору в цистернах, виробником яких є Маріупольський завод важкого машинобудування, які мали відхилення від технічних умов, і мали ряд несправностей, які сприяли сходу вагонів", - сказав проректор по науковій роботі Дніпропетровського Національного університету імені академіка В.Лазаряна, доктор технічних наук Сергій Мямлін.

Практично у всіх вагонах були несправні запобіжно-впускні клапани, які сприяють нормального перевезення вантажів.

У цистернах з жовтим фосфором була недостатня кількість захисного шару води. Шар був до 30 см, що суперечить вимогам конструкторської документації і інструкціям по експлуатації даного типу цистерн, оскільки відповідно до вимог заводу-виготівника захисний шар води повинен бути не меншого 50-60 см, особливо влітку при високій температурі.

У десятій по ходу потягу цистерні, яка зійшла першою, недостатній шар води сприяв ненормальному теплообміну між фосфором і захисним шаром і привів до нагріву поверхні казана і оплавлення жовтого фосфору по краях цистерни. Це привело до того, що утворилося тришарове середовище: захисний шар води, фосфор у вигляді, що кристалізується, і оплавлений фосфор.

Решта всіх версій щодо причин сходу рейок потягу з фосфором була відхилена експертами після відповідного аналізу. У свою чергу провідний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії динаміки і міцності рухомого складу, кандидат технічних наук Григорій Евдомаха відзначив, що машиніст даного складу не перевищував допустиму швидкість і не порушував режим руху потягу.

16 липня в Буському районі Львівської області на залізничному перегоні Червоне - Броди біля станції Ожидів Львівської залізниці в результаті аварії зійшли з рейок 15 цистерн з жовтим фосфором, шість з них зажевріли. Аварія створила загрозу населенню 14 населених пунктів, що прилягали до її епіцентра. 27 липня були завершені роботи по усуненню наслідків надзвичайної ситуації. Вагони з цистернами з жовтим фосфором відправлені до Казахстану, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Названі причини фосфорної аварії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути