неділя, 18 квітня 2021 19:00

"Навіть у 45 можна отримати стипендію на навчання" – українка про університети у Швеції
7

У Швеції Олені подобається толерантність місцевих жителів. Тут не задають лишніх питань і не дивляться на людину скоса, бо одягається не як всі
Фото: надане Оленою Алєксєєвою
Усі університети Швеції безкоштовні. Але навчання триває виключно шведською
У Швеції Олені подобається толерантність місцевих жителів. Тут не задають лишніх питань і не дивляться на людину скоса, бо одягається не як всі
Усі університети Швеції безкоштовні. Але навчання триває виключно шведською
Українка суворо дотримується ісламу. Ця релігія стала їй цікава ще до заміжжя

Українка Олена Алєксєєва, яка із чоловіком живе в Стокгольмі, готується до вступу в університет. Жінка мріє стати стоматологом. Освіта в країні безкоштовна, але потрібно вчитися лише шведською.

"Тут багато безкоштовних курсів з вивчення мови, але, щоб на них потрапити, треба мати так званий ідентифікаційний код. Отримати його складно. Мені допомогло те, що свого часу отримала довгостроковий дозвіл на проживання у Польщі. Шведську вчать серйозно. Спершу початковий рівень, потім поглиблений. Щоб вступити, треба знати мову на рівні випускника школи", - пояснює Gazeta.ua Олена.

Навчання безкоштовне, причому можна отримати стільки освіт, скільки заманеться. Є шведи, які навчаються все життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки не платитимуть за "понти" - українка про особливості відкриття мережі кав'ярень

"Цікаво, що якщо ти вчишся, від держави надають стипендію. Це близько 300 євро. Це невеликі гроші, яких вистачає на проїзд і покупку якихось книг на навчання. Навіть у 45 років можна отримати стипендію на навчання. Але вчитися по-справжньому важко. Наприклад, я хочу йти на лікаря, то більшість моїх занять буде проходити на практиці", - пояснює.

Каже, щоб стати лікарем, потрібно навчатися 14 років.

"Після навчання в університеті людина не стає лікарем, а отримує загальну спеціалізацію – молодший лікар. Щоб іти далі, мусить відпрацювати три роки у лікарні помічником лікаря, потім знову вчитись на обрану спеціалізацію та отримати вужчу спеціальність. Я ж хочу йти навчатися на стоматолога. Це 6 років навчання. Але щоб стати санітаркою, також мушу відучитися 1, 5 роки", - додає.

Тетяна Зелінська, яка живе в Норвегії, каже, що криза і карантин суттєво вплинули на ринок праці в Норвегії. Багато закладів закрились або скоротили співробітників. Проте іноземці можуть знайти роботу в тих галузях, де не працюють місцеві.

Зараз ви читаєте новину «"Навіть у 45 можна отримати стипендію на навчання" – українка про університети у Швеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути