середа, 17 березня 2021 11:53

Поляки не платитимуть за "понти" - українка про особливості відкриття мережі кав'ярень
5

Кав'ярня це бізнес який побудований на 10 злотих. Щоб щось заробити, потрібно обслужити до тисячі клієнтів на день
Фото: dobro.dobro.cafe
Кав'ярня це бізнес який побудований на 10 злотих. Щоб щось заробити, потрібно обслужити до тисячі клієнтів на день
Кав'ярня це бізнес який побудований на 10 злотих. Щоб щось заробити, потрібно обслужити до тисячі клієнтів на день
Кав'ярня це бізнес який побудований на 10 злотих. Щоб щось заробити, потрібно обслужити до тисячі клієнтів на день
Кав'ярня це бізнес який побудований на 10 злотих. Щоб щось заробити, потрібно обслужити до тисячі клієнтів на день

Інна Ярова разом з чоловіком переїхала до Варшави. 2016 року родина відкрила найменшу кав'ярню в Польщі на площі у 6 кв. м. Цим і прославились. Мають мережу кав'ярень у різних містах і продають франшизу.

"Ведення бізнесу в Києві та Варшаві суттєво відрізняється. Наприклад, поляки по-іншому ставляться до пиття кави. У них бізнес більше зав'язаний на гастрономію. До кави візьмуть сирник чи випічку, а от за понти поляки не платитимуть. У Києві гарно йшла кава з красивою назвою чи якимись незвичними інгредієнтами. Тут консервативніше ставляться до напою і їжі. Візьмуть американо чи американо з молоком, а до нього звиклу шарлотку чи сирник", - каже Інна.

Суттєво відрізняється і старт бізнесу. В Україні найбільший сплеск відвідувачів при відкритті закладу, а в Польщі навпаки.

"Поляки не побіжать у новий заклад. Спершу до нього приглядатимуться. За нашими спостереженнями, прийдуть у новий заклад за трьома рекомендаціями: від друзів, знайомих та колег. Було цікаве дослідження від організації "Хорека". За її даними, 53 відсотки поляків за рік не відвідали жодного нового закладу. Тому спершу треба заслужити репутацію, а згодом до закладу заходитиме все більше людей. Наприклад, наші кав'ярні, які відкриваємо в інших містах, уже впізнають" - каже Інна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які країни для заробітків українці обирають найчастіше

Цього року родина планує відкрити першу кав'ярню в Празі. Мають заклади у великих містах Польщі. Франшиза на відкриття невеликої кав'ярні обійдеться у $20 тис. Кав'ярні з пекарнею - удвічі більше. Бізнес окупиться за 2 роки.

"Це бізнес, який побудований на 10 злотих. Саме стільки коштує чашка кави. Щоб щось заробити, потрібно обслуговувати до тисячі клієнтів на день", - пояснює Інна.

Наталя Сонмеж, яка живе в Туреччині, розповіла про місцеві зарплати. Зокрема, вчителі та лікарі тут непогано заробляють, на відміну від українських колег.

Зараз ви читаєте новину «Поляки не платитимуть за "понти" - українка про особливості відкриття мережі кав'ярень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути