Інна Ярова разом з чоловіком переїхала до Варшави. 2016 року родина відкрила найменшу кав'ярню в Польщі на площі у 6 кв. м. Цим і прославились. Мають мережу кав'ярень у різних містах і продають франшизу.
"Ведення бізнесу в Києві та Варшаві суттєво відрізняється. Наприклад, поляки по-іншому ставляться до пиття кави. У них бізнес більше зав'язаний на гастрономію. До кави візьмуть сирник чи випічку, а от за понти поляки не платитимуть. У Києві гарно йшла кава з красивою назвою чи якимись незвичними інгредієнтами. Тут консервативніше ставляться до напою і їжі. Візьмуть американо чи американо з молоком, а до нього звиклу шарлотку чи сирник", - каже Інна.
Суттєво відрізняється і старт бізнесу. В Україні найбільший сплеск відвідувачів при відкритті закладу, а в Польщі навпаки.
"Поляки не побіжать у новий заклад. Спершу до нього приглядатимуться. За нашими спостереженнями, прийдуть у новий заклад за трьома рекомендаціями: від друзів, знайомих та колег. Було цікаве дослідження від організації "Хорека". За її даними, 53 відсотки поляків за рік не відвідали жодного нового закладу. Тому спершу треба заслужити репутацію, а згодом до закладу заходитиме все більше людей. Наприклад, наші кав'ярні, які відкриваємо в інших містах, уже впізнають" - каже Інна.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які країни для заробітків українці обирають найчастіше
Цього року родина планує відкрити першу кав'ярню в Празі. Мають заклади у великих містах Польщі. Франшиза на відкриття невеликої кав'ярні обійдеться у $20 тис. Кав'ярні з пекарнею - удвічі більше. Бізнес окупиться за 2 роки.
"Це бізнес, який побудований на 10 злотих. Саме стільки коштує чашка кави. Щоб щось заробити, потрібно обслуговувати до тисячі клієнтів на день", - пояснює Інна.
Наталя Сонмеж, яка живе в Туреччині, розповіла про місцеві зарплати. Зокрема, вчителі та лікарі тут непогано заробляють, на відміну від українських колег.
Коментарі