Ексклюзиви
неділя, 02 травня 2021 06:31

Народні прикмети Великодня: що сьогодні не можна робити

Народні прикмети Великодня: що сьогодні не можна робити
Цього дня на луках розстеляли тканину, на яку ставили хліб - підновили весні "новину". Фото: Ольга Стенько

2 травня за народними старослов'янськими традиціями "одягали весну в новину". Для цього виносили в луки та розсилали на зелену траву полотно, зверху ставили хліб.

При цьому кланялися на чотири сторони світу, потім поверталися обличчям на захід та промовляли, що це дарунок весні. Такі дії мають привернути прихильність весни. А вона дасть добру погоду, яка сприятиме багатому врожаю льону та жита.

Православна церква 2 травня вшановує Івана Старопечерника. Цей день ще називають Весняним Іваном. Вважається, що відсьогодні починається тепла, сонячна та парка погода. Пасічники мали повіря: погодуй бджолу до Івана, вона нарядить тебе як пана.

Також цей день вважався вдалим, щоб починати вибілювати полотно. Жінки виносили на береги водойм сувої натканого за зиму полотна. Замочували у воді, били праниками. А потім розстеляли на березі на сонці, щоб полотно вибілювалося. Періодично окроплювали водою. Цей процес тривав близько тижня. В народі казали: "Прачі б'ють - Івана чуть".

Вибілене полотно згортали у своєрідні "новини" та відкладали до продажу на ярмарку. Після успішних торгів ставили свічку святому Івану Старопечернику з проханням про гарний врожай хліба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто святкує іменини на Великдень 2 травня

Цього року 2 травня головним для християн східного обряду є святкування Великодня. З ним пов'язані народні звичаї та обряди.

Рано в неділю вмиваються крашанками. Для цього яйце занурюють у воду та обтирають ним обличчя. Вважається, що це дарує молодість шкірі та красу на довгі роки.

А ще крашанками билися. Робили це ранком неділі, коли вся родина збиралася за святковим сніданком. Освячені крашенки били одну об одну. Ті, в яких шкаралупа розбилася, з'їдали. А останнє яйце берегли та з'їдали в останню чергу. Вважалося, що воно наділяє власника силою та захищає.

У старі часи вважалося непристойним в свято прилюдно цілуватися, вітаючи один одного. Тому придумали символічно триразово "цілуватися" за допомогою писанок, тричі б'ючи яйця одне об одне.

2 травня православна церква відзначає одне з найважливіших свят для християн - Воскресіння Христове. Це свято також називають Пасха або Великдень.

Починається свято опівночі, коли на всеношній службі в храмі оголошують, що Христос воскрес. Служба триває декілька годин і завершується на світанку.

Тоді в храмах освячують паски та великодні яйця - писанки і крашанки. Таким чином церква символічно благословляє вірян споживати скоромну їжу, яка була заборонена цілих 40 днів - протягом Великого посту.

Зараз ви читаєте новину «Народні прикмети Великодня: що сьогодні не можна робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути