Ексклюзиви
середа, 16 січня 2008 11:18

Найбільші голлівудські студії розірвали контракти зі страйкуючими сценаристами

Найбільші голлівудські студії розірвали контракти зі страйкуючими сценаристами
Чотири найбільші компанії Голлівуду - XX Century Fox Television, CBS Paramount Network Television, NBC Universal і Warner Bros. анулювали декілька десятків контрактів зі страйкуючими сценаристами, передає РИА "Новости" з посиланням на The Los Angeles Times.

За даними газети, розірвано близько 65 договорів. У середньому продюсерські компанії платили кожному сценаристові від 500 тисяч до 2 млн доларів на рік. На думку авторів видання, припинивши чинність угод, голлівудські студії визнали, що поточний телесезон врятувати вже не вдасться - пакети сценаріїв для зйомок нових випусків відомих телешоу і телесеріалів закінчуються, а драматурги не збираються переривати страйк, який продовжується вже два місяці.

Як правило, в січні починається період показу пілотних серій нових телепроектів, після чого виробники вибирають найбільш успішні з них і замовляють нові рукописи. Проте через акцію протесту в нинішньому сезоні продюсерам нема з чого вибирати.

Голлівудські сценаристи бастують вже одинадцятий тиждень, вимагаючи збільшення виплат з продажів відеозаписів, поширюваних на DVD, а також через Інтернет і мобільні телефони та інших преференцій. Після тривалих переговорів керівництво студій відмовилося виконувати вимоги сценаристів, і на початку листопада письменники оголосили страйк.

Вони не перервали його навіть заради однієї з найбільших кіноподій року - церемонії вручення нагород "Золотий глобус". Організатори торжества були вимушені провести церемонію оголошення імен лауреатів у форматі прес-конференції, оскільки зірки Голлівуду - члени Гільдії акторів екрану - відмовилися відвідати захід на знак підтримки сценаристів.

У результаті економіка Лос-Анджелеса та багато компаній, у тому числі телекомпанія NBC, що втратила ексклюзивні права на трансляцію "Золотих глобусів" разом з чималими рекламними контрактами, зазнали багатомільйонних збитків.

Спостерігачі побоюються, що така сама доля спіткає і вручення головної кінонагороди - "Оскар". Керівництво профспілки сценаристів вже заявило, що не збирається робити винятків для головної кіноцеремонії року і не перерве свій страйк навіть заради неї.

Розважальна індустрія - третя за кількістю робочих місць галузь в окрузі Лос-Анджелес після торгівлі і туризму. У ній зайнято 254 тисячі чоловік. Прибуток від американської розважальної індустрії, за оцінками фахівців, складає близько 30 млрд доларів щорічно. Більше двох третин цієї суми - прибуток від продажів DVD: у 2005 році обсяг ринку відеопродукції для домашнього перегляду в США склав 24 млрд доларів. В даний час письменники отримують по 5 центів з кожного проданого відеоносія із записом фільму, авторами сценарію якого вони є. Така цифра була встановлена ще в 1985 році.

Попередній великий страйк американських сценаристів мав місце майже 20 років тому - в 1988 році. Акція тривала п"ять з половиною місяців і нанесла шоу-індустрії, яка є важливим сектором економіки США, збиток у 500 млн доларів. За оцінками експертів, у випадку, якщо нинішній страйк затягнеться на аналогічний термін, розмір економічної шкоди може скласти більше 1 млрд доларів.
Зараз ви читаєте новину «Найбільші голлівудські студії розірвали контракти зі страйкуючими сценаристами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути