пʼятниця, 12 червня 2009 17:43

Нацбанк понизив облікову ставку

Нацбанк понизив облікову ставку

Правління Національного банку України (НБУ) понизило з 15 червня облікову ставку до 11% річних з 12% річних, які він утримував з кінця квітня 2008 року.

"Проаналізувавши динаміку макроекономічних і монетарних показників в січні-травні 2009 року, прогнозні показники економічного і соціального розвитку України і грошово-кредитного ринку, правління НБУ звертає увагу на появу певних ознак стабілізації на грошово-кредитному ринку", - мовиться в повідомленні Нацбанку в п"ятницю.

Окрім того, правління рекомендувало оперативно реагувати на зміни ситуації на грошово-кредитному ринку шляхом встановлення на відповідному рівні процентних ставок по активних і пасивних операціях.

10 червня Рада НБУ рекомендувала правлінню Нацбанку понизити облікову ставку і зближувати з її розміром ставки рефінансування для сприяння поліпшенню економічної динаміки.

Востаннє Нацбанк змінив облікову ставку в кінці квітня 2008 року, підвищивши її на 2 пп. Ставки по активних операціях Нацбанку утримуються на незмінному рівні з лютого 2009: ставка рефінансування по кредитах "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами тоді була підвищена на 2 рп. - до 18% річних, без забезпечення - на 3 пп., до 20% річних.

Інфляція в Україні в травні 2009 року сповільнилася до 0,5% з 0,9% в квітні, а в річному вимірі - з 15,6% до 14,7%. За підсумками січня-травня інфляція склала 7,4%.

Офіційний урядовий прогноз інфляції на 2009 рік утримується на рівні 9,5%. Разом з тим, в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом влади країни узяли на себе зобов"язання утримати інфляцію в поточному році на рівні до 16%. За оцінкою Ради НБУ інфляція в поточному році може скласти 12-13,5%.

Облікова ставка (англ. Discountrate) - це сума, вказана у відсотковому виразі до величини грошового зобов"язання (векселя), яку стягує зобов"язана особа. Фактично, облікова ставка - це ціна, що стягується за придбання зобов"язання до настання терміну сплати. Як і відсоткова ставка, облікова ставка визначає величину плати за оренду грошей. Сама плата в даному випадку називається дисконтом.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк понизив облікову ставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути