пʼятниця, 03 червня 2011 17:31

На Закарпатті 10 тис. жителів Солотвина переселять у сусіднє село
5

Фото: Сніжана Русин

Жителів селища Солотвино Тячівського району Закарпаття переселять у сусідню Тереблю. Таке рішення прийняли депутати обласної ради через те, що Солотвино активно провалюється під землю.

У Солотвині проживає більше 10 тисяч людей. Півтори тисячі мешкають у екологічно небезпечній зоні. Щороку на території селища стаються декілька провалів землі. Найбільше провалля Солотвина має глибину 130 м, в діаметрі близько 100 метрів. На дні видніються залишки шахтарського обладнання

"Зсуви ґрунту в селищі активізувалися у 2004 році, відколи почастішали аварії на найбільшому в Західній Європі солеруднику, - розповів селищний голова Юрій Ухаль. - 21 листопада того ж року під землею вивалилася порода, яка пошкодила армування. А 5 грудня о другій годині ночі у дворі місцевого жителя Михайла Шімона на 8 метрів провалилася земля. Його будинок та ще 19 сусідніх опинилися над прірвою, що веде до дренажної водовідвідної штольні "Північна" шахти №9. З тих пір провали не припиняються".

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ОДА зробила висновки, що проживати в зоні карстових провалів Солотвина небезпечно.

"Людей рекомендовано відселити у сусіднє село Теребля, - розповіли Gazeta.ua в прес-службі обласної ради. – Для них буде збудовано житловий комплекс. Депутати погодилися розглянути це рішення на черговій сесії".

Під час візиту на Закарпаття Президент Віктор Янукович доручив збудувати нове солевидобувне підприємство та алергологічну лікарню на території області.

"Найбільш доцільно і економічно обґрунтовано зробити це на території Тереблі. Там великі і унікальні за якістю поклади солі і там знаходиться шапка геологічних покладів кам'яної солі. Це дозволить відкрити нову шахту, алергологічні лікарні", - сказали в прес-службі.

Раніше жителів Солотвина планували переселити у село Нижня Апша Тячівського району.

Нагадаємо, в селищі Солотвино знаходиться солевидобувне підприємство і єдина в Європі підземна алергологічна лікарня. Соляні шахти почали розробляти з середини 18 століття.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті 10 тис. жителів Солотвина переселять у сусіднє село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути