вівторок, 28 грудня 2010 16:56

На Закарпатті знову утворилося величезне провалля

На Закарпатті знову утворилося величезне провалля

У селищі Солотвине Тячівського району Закарпаття знову провалилась земля. Цього разу провалля утворилося поблизу електропідстанції.

"Земля зсунулася посеред білого дня, - розповів Gazeta.ua селищний голова Солотвиного Юрій Ухаль. – Глибина воронки 14 метрів, у діаметрі має близько 25 м".

Поблизу новоутвореного карстового провалля стоїть центральна розподільча електропідстанція. Звідти електроенергію отримує солекопальня №8 та селищний водоканал.

"Якщо ґрунт буде сунутися далі, то електростанція піде під землю, - сказав Ухаль. – Тоді без електрики лишаться сама ж шахта і водоканал. Існує загроза, що без води залишиться ціле селище. Тому зараз в Солотвиному працюють електрики, які намагаються переключити водоканал на іншу систему електропостачання".

Зсуви ґрунту в селищі активізувалися у 2004 році, відколи почастішали аварії на найбільшому в Західній Європі солеруднику. Кажуть, що причиною активного карстоутворення є зниження концентрації ропи у верхньому водяному шарі. Як наслідок – в ропу потрапляють ґрунтові води.

Найбільше провалля Солотвина має глибину 130 м, а в діаметрі близько 100 метрів. На дні видніються залишки шахтарського обладнання.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті знову утворилося величезне провалля ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути