четвер, 18 жовтня 2007 12:17

На "Оскар" за "Кращий іноземний фільм" претендують фільми з рекордної кількості країн

 Фільми з 63 країн світу розпочали боротьбу за премію Американської кіноакадемії "Оскар" у категорії "Кращий іноземний фільм".

Список претендентів, з якого до січня виберуть п"ять номінантів, був оголошений президентом кіноакадемії Сидом Генісом. Цього року на "Оскар" претендує рекордна кількість зарубіжних фільмів.

Вперше серед номінантів фільми з Азербайджану і Ірландії. Азербайджан представить стрічка Фаріда Гумбатова "Кавказ", від Ірландії ж на "Оскар" претендуватиме картина "Королі" Тома Коллінса. Переможця назвуть на 80-ій церемонії вручення премії Американської кіноакадемії, яка пройде у  Голівуді 24 лютого.

Серед основних претендентів на "Оскар" - стрічка румунського режисера Крістіана Мунгіу "Чотири місяці, три тижні і два дні", що отримала у 2007 році головний приз 60-го Канського кінофестивалю. Картина оповідає історію дівчини, яка  зробила незаконний аборт у комуністичній Румунії.

Крім того, одним з сильних кандидатів є фільм Belle Toujours ("Завжди красуня") португальського режисера Мануеля де Олівейра, який у свої 98 років є найстаршим працюючим режисером у світі. Інший ветеран кінематографа, польський режисер Анджей Вайда, представив свій фільм "Катинь", що розповідає про жорстокі вбивства  у  Польщі 1940-х років. 81-річний Вайда став володарем "Оскара" у 2000 році.

Серед інших режисерів, що вже ставали лауреатами премії, італійський кінематографіст Джузеппе Томаторе, чия стрічка Cinema Paradiso була удостоєна "Оскара" у 1990 році. Цього року він представив картину "Незнайомка", за яку отримав приз як кращий режисер на останньому Московському міжнародному кінофестивалі. Крім того, з фільмом "Дні тьми" (Days of Darkness) на здобуття премії Американської кіноакадемії претендує канадський режисер Деніс Арканд, що отримав у  2004 році "Оскар" за "Нашестя варварів".

Відзначимо, від Росії на здобуття "Оскара" висунуто фільм Микити Михалкова "12", що раніше отримав спеціального "Золотого лева" на Венеціанському кінофестивалі, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «На "Оскар" за "Кращий іноземний фільм" претендують фільми з рекордної кількості країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути