вівторок, 19 серпня 2008 08:41

На Полтавщині знайшли унікальний відбиток ноги віком 20 млн років

На Полтавщині знайшли унікальний відбиток ноги віком 20 млн років

100-кілограмовий гранітний валун з відбитком ноги людини виявив 57-річний Микола Торяник на глиняному кар"єрі під Гадячем, Полтавщина. За професією геолог, він створює у себе сад каменів, тому будь-яка глиба для нього має цінність.

"Камінь довго пролежав у дворі - ніколи було їм займатися. Але потім, коли я відмив його від глини, то просто не повірив своїм очам, - признається Микола. - На граніті чітко виднілася вм"ятина, що нагадує відбиток ноги людини у взутті приблизно 38-39 розміру".

Після закінчення Львівського університету Торяник працював геологом на Крайній Півночі, в Середній Азії, на шахтах Луганська. Але і такий багатий досвід не допоміг ученому пояснити походження відбитку на валуні.

"Під вагою людини граніт не продавиться, - міркує фахівець. - Розплавити його теж нереально, для цього потрібна температура як мінімум 1400 градусів. Якщо припустити, що вм"ятина утворилася під час затвердіння породи, то це відбулося близько 20 мільйонів років назад: саме тоді вона формувалася. Виходить, звичайна людина тут взагалі ні до чого"

Геолог назвав свій валун "Суперслідом". "Відбиток видно і в темну ніч, він ніби навіть злегка світиться, - каже дружина Миколи Ольга. - При цьому рівень радіаційного випромінювання тут трохи підвищений".

Незвичайну знахідку Микола Торяник довго нікому не показував, але коли в наший країні оголосили акцію "Сім природних чудес України", зважився пред"явити глибу організаторам. У результаті її включили в сотню дивовижних явищ природи. Цікаві натовпами почали ходити в двір до Торянику, кожен дивився, мацав, прикладав ногу, щоб прикинути розмір.

"Але одного разу з"явилися і недоброзичливці, - згадує геолог. - Я допізна працював за комп"ютером, світла в будинку не вмикав. Почувши, як гавкає собака, подивився у вікно і побачив двох незнайомців. Вибіг, але вони поспішно зникли. Було видно, що підходили саме до гранітного каменя. Хоча удвох все одно б далеко не понесли: як-не-як 100 кілограмів!"

Микола поривав відвезти "Суперслід" на експертизу до Києва, щоб його досліджували учені. Але, прикинувши, в яку суму обійдеться затія, передумав.

"Та і хто мені потім його поверне? - роздумує геолог. - Треба, щоб камінь лежав там, де його знайшли. Ось добре зробили уманчани, де є два схожі валуни. Один передали в краєзнавчий музей, інший поставили в центрі міста. Поряд капличку побудували і охороняють, як скарб. Будь-хто може прийти і подивитися на диво"

Місцева влада Гадяча про знахідку земляка знають, але поки не просили про її передачу місту. Та за великим рахунком глибу і зберігати ніде. Краєзнавчий музей закритий з 1991 року.

"Наукового обґрунтування виникнення відбитку на граніті немає", - говорить Віктор Мацуй, старший науковий співробітник Київського інституту геологічних наук НАН України, кандидат геолого-мінеральних наук.

Олексій Метропольський, заступник директора науково-інженерного центру радіогідрогеоекологічних досліджень (Київ), стверджує: "Щоб залишити відмітину на граніті, треба його розплавити. Але знайти дивака, який би гуляв по магмі, важко. Часто породи вивітрюються, проте і вітер не здатний зробити такий чіткий слід. У будь-якому випадку треба цей камінь вивчити і з"ясувати точний вік. Методів сьогодні існує багато. Правда, ми подібних досліджень ще не робили", повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині знайшли унікальний відбиток ноги віком 20 млн років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути