пʼятниця, 14 жовтня 2011 10:36

На Покрову дівчата просять собі хорошого чоловіка

На Покрову дівчата просять собі хорошого чоловіка

14 жовтня в Україні відзначається одне з найбільш шанованих православних свят - Покрова Пресвятої Богородиці, в народі його ще називають Третя Пречиста.

У цей день шанують козаків, покровителькою яких вважається Богородиця. Це свято також і родинне - бо пов'язане з сімейними цінностями і традиціями, шанобливим ставленням до ідеалів жіночності та материнства.

Свято Покрови має давню історію, бо це свято вшановує подію, яка трапилась на початку Х століття в Константинополі в часи Візантійської імперії. Тоді вороги оточили місто. Під Влахерським храмом, де зберігався омофор - головний Покров Богородиці, молились патріархи та імператор. Зібралось багато жителів міста. У цей час блаженний Андрій Юродивий зі своїм учнем побачили видіння, як від вівтаря вийшла в оточенні багатьох святих Богородиця і свій омофор простерла над тими, хто молився - ніби покрила їх. Це був знак того, що Діва-Богородиця покриває своїми молитвами і своєю милістю всіх, хто звертається з молитвою до її сина Ісуса Христа, пише сайт risu.org.ua.

З тих пір це свято дуже шанувалось у Київській Русі. Хоча час встановлення свята на Русі точно не визначений. Є припущення, що воно було запозичене від Константинопольської церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Покрову починалися вечорниці

Особливо свято Покрова шанувалось українськими козаками, тому що вони як воїни, які стояли на захисті віри християнської, були постійно в небезпеці. Але покладали свою надію на Бога й молились до Богородиці, щоб вона захищала їх, покривала своїм покровом, захищала від несподіваної смерті. Саме тому в усі козацькі часи головний храм у центрі Січі був на честь Покрови Пресвятої Богородиці - свято вважалось престольним для козаків.

Також це свято вважали покровителем весіль. Сніг, що покривав у цей час землю, нагадував весільне покривало або фату, пише greenmama.ua. Існувало повір'я: хто раніше поставить свічку, той раніше й заміж вийде. І дівчата спозаранку йшли до церкви, ставили свічку, пам'ятаючи про те, що весь цей день треба провести весело: "якщо Покрову весело проведеш, друга милого знайдеш". З цього дня починались весілля і дівчата просили в Богородиці, аби та послала їм гарного нареченого.

Зараз ви читаєте новину «На Покрову дівчата просять собі хорошого чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути