Ексклюзиви
пʼятниця, 07 серпня 2020 09:40

На Київщині відшукали власників давнього промислу
14

У селах Шпилі та Рудня-Шпильова Іванківського району на Київщині науковці знайшли кілька родин, які займаються прадавньою традицією - бортництвом. Цей район, а також Бородянський, Поліський та Вишгородський здавна славилися цим ремеслом.

Наукову експедицію провели в рамках Національного проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція в сучасному вимірі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мед суттєво подорожчає: чому ціни зростуть

Бортництво – це лісова форма пасічництва. Для добування меду бортники спершу утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше – у спеціально виготовлених колодних вуликах, які підвішували до лісових дерев або розташовували в садибах.

Ігор Глущенко із села Шпилі називає себе бортником і пасічником. Окрім вуликів, має 15 бортних колод. 8 із них встановлено в його садибі, решта – в лісі, їх використовує як пастки для бджолиних роїв, пише інформагенція "Погляд".

Автор: Національний проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі»
  Ігор Глущенко із села Шпилі Іванківського району на Київщині називає себе бортником і пасічником
Ігор Глущенко із села Шпилі Іванківського району на Київщині називає себе бортником і пасічником

Для Глущенків бортництво – справа поколінь.

"Ще мій прадід займався бортництвом, – розповідає Ігор Володимирович. – Я теж почав. У старих людей попросив борті-довбанки. А зараз і сам роблю".

Бортництвом і бджільництвом займається чотири роки. Каже, мед із вулика і з бортної колоди за смаком відрізняється. Одну з колод не чіпає три роки. Запевняє: стільки й має настоюватися справжній дикий мед.

Ще один бортник - із сусіднього села Рудня-Шпильова, 70-річний Іван Марченко. У нього дві борті розташовані на деревах, до них дістається драбиною.

Автор: Національний проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі»
  В Івана Марченка із села Рудня-Шпильова Іванківського району на Київщині є дві борті, розташовані на деревах
В Івана Марченка із села Рудня-Шпильова Іванківського району на Київщині є дві борті, розташовані на деревах

"У бортників завжди руки-ноги були поламані, бо витягти борть на таку висоту було нелегко. Використовували колесо для воза, і так помаленьку витягували", – каже Іван Іванович. Додає, що нині взяток невеликий, бо збідніло розмаїття трав і квітів.

Раніше вважалося, що бортницький промисел на Київщині втрачено. За документальними джерелами, в Україні осередки бортництва залишилися лише у Рівненській та Житомирській областях. 2018 року їх внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бджолиний рій ловлять на рамку з медом

"Ми знайшли осередки бортництва на Київському Поліссі. Це дає можливість говорити про початок дослідження сучасної версії промислу на цій території. А також про розширення Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Ця знахідка без перебільшення унікальна. Означає, що бортництво на Київському Поліссі не лише не зникло, а й розвивається в сучасних реаліях", - зазначила куратор проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

Національний проєкт "Бортництво Полісся: архаїчна традиція в сучасному вимірі" стартував 30 червня. Його ініціював Вишгородський історико-культурний заповідник за підтримки Українського культурного фонду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Поліссі чоловіки тисячу років не голили бороди

Бортники утримують бджіл у спеціально виготовлених колодних вуликах
Фото: Національний проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі»
Ігорю Глущенку допомагає донька Каріна
На території України бортництво було розвинене на Поділлі, у Карпатах, на Полтавщині, Поліссі
Бортник і пасічник Ігор Глущенко
Бортник і пасічник Ігор Глущенко з родиною

Історія розвитку бортницького промислу сягає часів Київської Русі. Виробництво меду та воску згадується в літописах та записках середньовічних географів. Кодекс законів "Руська правда" містить відомості про штрафи за порушення бортної межі, за знищення бортів і бортних дерев.

Традиційно бортництво було заняттям чоловіків. Передавалося у спадок по чоловічій лінії разом із бортями та пасіками. Так утворювалися династії спадкових бджолярів.

На території України бортництво було розвинене на Поділлі, в Карпатах, на Полтавщині, Поліссі. Проте на більшості територій у ХІХ столітті було витіснене сучаснішими формами бджільництва.

Зараз ви читаєте новину «На Київщині відшукали власників давнього промислу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути