вівторок, 23 листопада 2010 13:42

На Черкащині масово вакцинують лисиць

На Черкащині масово вакцинують лисиць

У чотирьох районах Черкаської області провели вакцинацію лисиць від сказу.

Таке щеплення проводили два роки тому. Цього разу вакцинували лисиць на лівому березі Дніпра в Драбівському, Чорнобаївському, Золотоніському та частково в Канівському районах. Гроші на близько 50 тис доз виділила держава.

"Ми провели моніторинг, чи спокусилися лисиці на розкидані приманки з вакциною. Тварини не відмовилися від запропонованого щеплення. 89% розкладених для контролю приманок тварини з'їли", – розповів Віктор Маламуж, заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області.

Через певний термін ветеринари будуть визначати, чи з'явився у лисиць імунітет проти сказу. Для цього проведуть контрольний відстріл. Для лабораторних досліджень використають кров тварин. Попередня вакцинація дала відчутний результат, бо сказ на Черкащині "притих".

"Хоча загалом ця проблема є досить серйозною, оскільки лисиці тепер не рідко з'являються у населених пунктах. Вірус сказу змушує їх кусати домашніх собак та котів. Не так давно в селі Дубіївка Черкаського району скажена лисиця напала на вівчарку. І хоча собака задушила лисицю, згодом загинула від сказу. Великою проблемою є те, що на оголошене щеплення домашніх тварин в населених пунктах ведуть лише корів, а на котів та собак не зважають. То ж доводиться ходити по дворах і проводити вакцинацію. Але якщо собаку можна застати біля будки, то кота спробуй знайти. Правда, в тих селах, у яких траплялися випадки зараження домашніх тварин на сказ, до вакцинації ставляться значно серйозніше", - зазначив Маламуж.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині масово вакцинують лисиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути