понеділок, 28 січня 2008 10:47

На азійських біржах новий тиждень почався з чергового обвалу

Біржові індекси знизилися в понеділок на всіх провідних фінансових ринках Східної Азії –регіону планети, що розвивається найдинамічніше – де бізнесмени стривожені наростанням кризових явищ у економіці США. За підсумками ранкових торгів на 2,6% впав індекс Nikkei, що відображає курси акцій 225 провідних компаній Японії. Більш ніж на 2,7% скотився вниз індекс TOPIX, що фіксує котирування всіх компаній, представлених у першій престижній секції Токійської фондової біржі – другою в світі за обсягом операцій після Нью-Йоркської.

Одразу ж після відкриття торгів на 3,7% впав головний у Гонконзі індекс Hang Seng, що відображає котирування цінних паперів 43 провідних регіональних корпорацій і банків. У Шанхаї курси акцій скотилися вниз в середньому на 2,8%, в Сінгапурі – на 2,6%. У Сеулі і Тайбеї – майже на 2%.

Інвестори в Східній Азії налякані нестійкою ситуацією в економіці США, де збільшуються ознаки можливого спаду, викликаного кризою системи іпотечного кредитування. Попри оголошені Вашингтоном заходи зі стимулювання кон"юнктури, індекс Dow Jones впав у п"ятницю в Нью-Йорку на 1,4%.

Песимізм у трейдерів викликали також підсумки Всесвітнього економічного форуму в Давосі, де більшість політиків і провідних бізнесменів з тривогою говорили про обстановку в світовому господарстві.

На даний час інвестори чекають нових кроків від Федеральної резервної системи США, яка, як очікується, може цього тижня оголосити про чергове пом"якшення умов кредиту. Якщо цей захід видасться бізнесменам недостатнім, у Токіо чекають ще одного крупного обвалу на світових фінансових ринках.

Наприкінці минулого тижня на японському фондовому ринку спостерігалося бурхливе зростання. У минулі середу й четвер котирування росли зі швидкістю 2% на день. У п"ятницю вони піднялися на 4%.

Міністр з економічної та фінансової політики Японії Хіроко Ота минулого тижня заявила, що уряд країни не вживатиме скороспішних заходів у зв"язку з падінням котирувань на фондовому ринку, оскільки джерело проблеми полягає в кризі системи іпотечного кредитування США.

Минулого вівторка під впливом ситуації в економіці США індекс Nikkei впав більш ніж на 750 пунктів. Проте з середи по п"ятницю він знову виріс більш ніж на 1000 пунктів, передає NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «На азійських біржах новий тиждень почався з чергового обвалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути