четвер, 15 квітня 2010 14:48

МЗС Румунії підтвердило територіальні претензії до України

МЗС Румунії підтвердило територіальні претензії до України

МЗС Румунії прокоментувало інформацію, яка нещодавно з"явилась в українській пресі, щодо нових територіальних претензій до України.

У міністерстві пояснили, що зараз працює змішана комісія з румунсько-українського кордону. Її утворили на основі угоди між країнами щодо режиму державного кордону, прикордонної співпраці та взаємодопомоги, підписаної у Чернівцях 17 червня 2003 року. Згідно з домовленостями, водний кордон між двома країнами проходить по основному судноплавному фарватері і вважається водним поділом між країнами.

"Застосування цього принципу може призвести до зміни державної приналежності кількох острівців по фарватеру судноплавного каналу. Фарватер може змінюватись внаслідок природних геоморфологічних перемін водних потоків", - підкреслили у міністерстві.

Український депутат Геннадій Задирко, заявив, у свою чергу, що "Румунії потрібен не острів, а канал. Якщо кордон зміниться, судноплавний коридор стане спільним і українські прибутки потрібно буде поділити", - заявив депутат. Задирко боїться, що Україна може добровільно відмовитись від острова.

"Це питання не має прямого зв"язку зі створенням українською стороною судноплавного глибоководного каналу у дельті Дунаю", - відповіли в МЗС Румунії на слова українського депутата.

Нагадаємо, Румунія має територіальні претензії на острів Майкан, що знаходиться між містами Кілія та Вилкове і є частиною української території. Кордон між країнами проходить по фарватеру між румунським островом Бабин та українським Майканом. Він замулився. Прохід суден здійснюється між Майканом та українським берегом. Спираючись на це, рік тому румуни вперше заговорили про можливість зміни кордону і перехід Майкану під румунську юрисдикцію.

Україна не має планів щодо зміни кордону з Румунією на Дунаї. Новий раунд переговорів має пройти в квітні 2010 року.

Gazeta.ua за матеріалами Romania Libera

Зараз ви читаєте новину «МЗС Румунії підтвердило територіальні претензії до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути