вівторок, 23 березня 2010 18:28

Молдавани заговорять "по-румунськи"

Молдавани заговорять "по-румунськи"

У суботу Парламентська комісія з конституційної реформи Молдови представила проект закону про нову Конституцію країни.

Найбільш резонансною засадою нової Конституції є румунська мова як державна. У теперішньому Основному законі державною мовою названа "молдавська на основі латинської абетки". Експерти комісії пропонують також другий варіант, за яким назву мови визначатиме "спеціальний закон".

Проект нової конституції містить 156 статей, 80 з яких - доопрацьовані з нинішньої конституції, а 31 - зовсім нові, заявив голова Комісії Віктор Попа.

Окрім мови, важливою зміною є зміна конституційного ладу з парламентської на президентсько-парламентську республіку. Глава держави має обиратись на прямих виборах, а не у парламенті. Саме це положення нинішньої Конституції призвело до парламентської кризи в Молдові, що вже півроку залишається без президента. Також, згідно з проектом, президента можна буде звільнити достроково лише внаслідок національного референдуму.

Третьою новацією є зниження виборчого віку з 18 до 16 років. Оглядачі припускають, що воно зумовлено прагненням правлячої коаліції - Альянсу за європейську інтеграцію - залучити до виборчого процесу якомога більше своїх прихильників, більшість яких належать до молоді.

Проект має пройти два парламентські читання. Якщо депутати двічі ухвалять його простою більшістю, нову конституцію винесуть на національний референдум. Виконувач обов"язків президента Молдови Міхай Ґімпу заявив, що проект буде передано в середу на перевірку та затвердження Венеційської комісії і лише потім представлено у парламенті.

Gazeta.ua за матеріалами Jurnal de Chisinau

Зараз ви читаєте новину «Молдавани заговорять "по-румунськи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути