середа, 13 травня 2009 13:46

МВФ знайшов країну, яка змогла уберегтися від кризи

МВФ знайшов країну, яка змогла уберегтися від кризи
Фінансові реформи останнім часом і обачна макроекономічна політика влади "допомогли захистити Туркменістан від наслідків глобальної економічної кризи". До такого висновку прийшла місія Міжнародного валютного фонду на чолі з Валерією Фічерою в результаті візиту до Ашхабаду для традиційного щорічного огляду національної економіки.

За підсумками поїздки Фічера зробила заяву для друку, витриману в нехарактерному для МВФ компліментарному тоні.

"Ми вітаємо значний прогрес, досягнутий Туркменістаном за останні 12 місяців на шляху економічних перетворень, особливо ефективне управління новим валютним режимом, - вказала вона. - Ці кроки послідували за торішньою уніфікацією обмінних курсів, успішним введенням реденомінованої національної валюти на початку 2009 року, заходами зі зміцнення банківської системи і створення стабілізаційного фонду".

"Цими добре підготовленими реформами є ключові кроки Туркменістану на шляху до подальшого економічного і фінансового розвитку і плідної інтеграції в міжнародну економіку", - підкреслюється в документі.

За словами Фічери, місія МВФ "висловила підтримку порядку денному реформ" в Туркменії. Вона, зокрема, "вітала висунуті владою плани подальшого реформування фінансового сектора, а також розвитку приватного сектора". Місія запевнила Ашхабад в готовності МВФ "продовжувати тісну співпрацю в тих сферах, де МВФ володіє досвідом".

Згідно з прогнозом МВФ, світова економіка в нинішньому році впаде на 1,3%, а в наступному виросте на 1,9%. Розвиненим країнам доведеться пережити дефляцію і високе безробіття, країнам, що розвиваються, - страждати від падіння експорту і браку капіталу.

Серед всіх регіонів світової економіки країни СНД, як очікується, повинні відчути в найближчій перспективі найбільшу негативну зміну економічної фортуни. За підрахунками МВФ, в СНД лише Туркменія і Азербайджан зберігають перспективу економічного зростання, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «МВФ знайшов країну, яка змогла уберегтися від кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути