понеділок, 01 травня 2006 17:40

Мощі святої Варвари виставлять у всіх великих містах України

Мощам святої Варвари, які знаходяться у Володмирському соборі Києва, зможуть поклонитися і миряни інших міст України.

Вперше за 900 років мощі Святої великомучениці Варвари із Києва вирушають у подорож Україною. Вони будуть виставленні для поклоніння у більшості обласних центрів.

Святу Варвару вшановують як католицька, так і православна церкви. Вона жила у четвертому столітті і була дочкою заможного язичника Діоскора. Коли без відома батька 12-річна дівчина прийняла християнство, він наказав її катувати, а потім власноруч убив її. Цьоріч минає 1700 років від мученицької смерті Варвари.

У четвертому столітті мощі святої були перенесені до Константинополя. Коли ж дочка візантійського імператора княжна Варвара одружилася з київським князем, то перевезла святиню до Києва. Відтоді вони не залишали української столиці.

Київський патріарх Філарет сподівається, що виставлення мощей в інших містах зміцнить дух вірян та допоможе подолати моральний занепад.
- Наше суспільство живе в оточенні великого морального падіння. Церква повинна тубуватися про зміцнення віри, про відродження духовності. І один із таких заходів ми вважаємо - це поклоніння мощам святої Варвари, - сказав він.

Свята Варвара є для християн втіленням чистоти та цнoти. Віряни кажуть, що якщо дівчата молитимуться великомучениці про заступництво, то їхні найзаповітніші мрії здійсняться.

Мощі святої є дуже цінними і щоб уникнути можливих під час подорожі ексцесів, автобус із святинею супроводжуватиме міліцейський екскорт. Патріарх Філарет заздалегідь написав листа міністрові внутрішніх справ, щоб той посприяв охороні.

Сьогодні мощі святої Варвари повезли до Житомира. Згодом їх побачать мешканці чи не всіх великих міст. Спершу - на Заході, потім на Півночі, Центрі та сході України. У кожному місті вони залишатимуться протягом тижня, повідомляє "5 канал".

Зараз ви читаєте новину «Мощі святої Варвари виставлять у всіх великих містах України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути