Вчені Каролінського інституту (Фінляндія) за результатами масштабного дослідження за участю 26 тисяч чоловіків, які палять, дійшли висновку, що вживання продуктів, багатих на магній, перешкоджає розвитку ішемічного інсульту.
У дослідження були включені чоловіки у віці від 50 до 69 років, що раніше не страждали на інсульт. Сюзанна Ларссон (Susanna C. Larsson) та її колеги з Каролінського інституту реєстрували вагу й зріст чоловіків, показники артеріального тиску, а також дані про їхній харчовий раціон. Спостереження за учасниками велося протягом 13,5 років.
Проаналізувавши дані, вчені з"ясували, що в чоловіків, що вживали найбільшу кількість магнію (близько 589 міліграмів на добу), ризик ішемічного інсульту був на 15% нижче, ніж у тих, хто вживав найменшу його кількість (373 міліграма на добу). При цьому частота розвитку геморрагічного інсульту була однаковою в обох групах, повідомили дослідники.
Багатим джерелом магнію вчені є цільнозернові продукти. Крім того, цей мікроелемент міститься в таких продуктах як горіхи, насіння, чорнослив, морська капуста та зелені овочі, повідомляє Освітній портал.
Коментарі