Ексклюзиви
вівторок, 01 січня 2019 12:16

Монетизують субсидії та продовжать медреформу: які зміни почнуть діяти у січні

Із 1 січня набуває чинності низка законодавчих нововведень. Зміни відбудуться в соціальній та економічній сферах.

Робота енергоринку зміниться

З 1 січня 2019 року енергопослуги клієнтам в Україні надаватимуть дві різні компанії. Кожне обленерго розділиться на оператора системи розподілу та компанію-постачальника.

Для споживача буде 2 договори – про надання послуг з розподілу і про постачання електроенергії. У платіжці тепер буде два окремі рядки: за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії. Тариф поки від цього не зміниться.

Автор: Уніан
  Субсидії монетизують в три етапи
Субсидії монетизують в три етапи

Субсидії монетизують

Уряд прописав алгоритм монетизації. Відбуватиметься у три етапи.

З 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть сім'ї, які звернуться по допомогу вперше. Гроші надходитимуть на їхній персональний обліковий запис в "Ощадбанку". Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім'ям, які беруть участь в монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов'язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через "Ощадбанк" сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

Із 1 травня монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період.

А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація. Кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не пускали росіян, заборонили полювання: як в Україні пройшов воєнний стан

Продовжиться медреформа

З 1 січня всі заклади первинної ланки медичної допомоги мають переукласти договори з Нацслужбою здоров'я. Тобто – не тільки заклади, які не працювали зі Службою в 2018 році, а й ті, що вже мають договір, який діяв лише до кінця року. На наступний рік Україна перейде на нову модель фінансування – оплати за медичні послуги від Національної служби здоров'я за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

До червня 2019 року включно всі комунальні медичні заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, будуть отримувати оплати за договором з Національною службою здоров'я за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу. Але навіть після цього пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або перебувають у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар повинен надати безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані.

Автор: humanrights.org.ua
  Ліки можна повернути в аптеку
Ліки можна повернути в аптеку

Ліки можна повертати

В Україні від 1 січня можна повертати лікарські засоби до аптек. До цього лікарські препарати та засоби були такими, що не підлягали обміну чи поверненню. Коли аптека отримуватиме повернені ліки, то перевірятиме цілісність упаковки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна виплачуватиме політв'язням стипендії

Безробітних реєструватимуть по-новому

З нового року в Держслужбі зайнятості запровадять інститут "кар'єрного радника", згідно з прийнятим урядом новим "Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу".

За ним облік осіб буде проводити центр зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування таких осіб.

Для того, щоб стати на облік, зазначені особи повинні:

- пред'явити паспорт громадянина України (або посвідку на постійне проживання, посвідчення біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист);

- довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- повідомити про освіту, досвід роботи, зайнятість або перебування у трудових відносинах.

Далі кар'єрний радник забезпечуватиме супровід громадянина, що реєструється як безробітний, та сприятиме в пошуку роботи, плануванні кар'єри – надаватиме консультації щодо працевлаштування та можливості професійної підготовки, перепідготовки.

Автор: rau.ua
  Закордонні посилки будуть оподатковуватись
Закордонні посилки будуть оподатковуватись

Закордонні посилки оподаткують

В Україні запровадили оподаткування на додану вартість закордонних посилок вартістю від 150 євро, і вже від 1 липня на всі посилки від 100 євро. Відповідні зміни у Податковий кодекс підписані президентом у середині грудня. У разі вартості посилки більше ніж 150 євро, додатково треба буде сплатити 35% від суми товару.

З 1 грудня 2018-го в Україні збільшилася сума прожиткого мінімуму, змінився розмір аліментів на дітей. Крім того, піднявся тариф на тепло і водопостачання, а для підприємств - знизили ціни на газ.

Зараз ви читаєте новину «Монетизують субсидії та продовжать медреформу: які зміни почнуть діяти у січні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути