Ексклюзиви
середа, 06 жовтня 2010 13:59

Митниця звинуватила імпортерів у подорожчанні фруктів

Митниця звинуватила імпортерів у подорожчанні фруктів

В кінці минулого тижня глава Державної митної служби Ігор Калетнік провів закриту нараду, присвячену необгрунтованому підвищенню цін на продукти харчування. Головною темою наради стали результати розслідування, проведеного співробітниками Держмитниці.

Згідно з оперативними даними Митниці імпорт основних овочів і фруктів (цитрусові, банани, морква, картопля і так далі) за дев'ять місяців поточного року склав 560,3 тис. тонн, що на 15% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Надходження до бюджету від вказаних об'ємів імпорту склали 739,6 млн. грн., що на 48% більше, ніж минулого року. "Істотне збільшення надходжень до держбюджету говорить про зростання імпорту продтоварів і про те, що дії Митниці направлені на те, щоб "вибілити" сірий імпорт", - відзначив Ігор Калетнік в ході засідання.

Нагадаємо, раніше імпортери заявляли про те, що підвищення цін на овочі і фрукти в магазинах спровоковані коректуванням довідкових цін при розмитнені товарів. Як повідомляли тоді учасники ринку, по деяких позиціях довідкові ціни виросли більш ніж в два рази. Так, наприклад, банани, які проходили в серпні оформлення за ціною $600 за тонну, у вересні вже оформлялися по $1650. Ціновий поріг для лимонів виріс в півтора рази - з $900 до $1400 за тонну. "Ми не можемо зрозуміти, чим керується митниця, виставляючи такі розцінки. Крім того, збільшився також термін оформлення товару", - відзначає Оксана Євенко, керівник відділу закупівлі бананів і фрахтування компанії "Аркадія".

Проте Держмитниця категорично спростовує звинувачення імпортерів і приводить офіційну статистику. Згідно їй, наприклад, середня митна вартість при оформленні яблук у вересні знизилася на 6% в порівнянні з минулим роком ($0,36 кг ). При цьому, в роздрібі ціна яблук коливається від 5 до 30 гривень за кілограм. А ціна цитрусових після розмитнення і зовсім впала на 20% ($0,78 кг).

Митники відзначають, що порівняно з вереснем 2009 року, різко зріс імпорт капусти - в 15 разів. При цьому, її митна вартість впала з 0,83 дол. США/кг до 0,29 дол. США/кг. Хоча в магазинах капуста різко дорожчає в середньому в 2,5 рази, ніж її вартість при оформленні. Аналогічна ситуація і з морквою. Об'єм імпорту моркви збільшився в 6 разів, хоча її митна вартість впала майже удвічі. У результаті, в магазинах ціни на капусту виставляють в межах від 2,5 грн кг до 15 грн кг, що в 2,3 рази вище, ніж при оформленні.

Митники також прослідкували ціни на цитрусові в одному із столичних інтернет-магазинів ("Фуршет"). Так, з'ясувалося, що грейпфрути там коштують майже 24 грн кг, а за даними митної статистики (з урахуванням ПДВ) вони повинні коштувати рівно удвічі дешевше. За ціновою політикою грейпфрути переплюнули тільки аргентинські мандарини. Їх ціна вище митної більш ніж в тричі.

В ході наради митники назвали найбільших гравців на ринку імпорту харчових продуктів. Серед яких є і ті, хто зловживає з націнкою на товар шляхом його імпорту за сірими схемами через офшорні зони або через посередницькі структури. Зокрема, були названі: ПП "Фрутлайн Плюс" (16% від загальної кількості імпортного товару), ЗАТ "Ю.Ф.Сі" (частка на ринку - 8%), ТОВ "Тропік" (частка на ринку - 6%, ФОП Соловейчук Н.В. і ПП "Євросервіс-2000" (у обох компаній частка на ринку - 5%).

Дело.

Зараз ви читаєте новину «Митниця звинуватила імпортерів у подорожчанні фруктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути