субота, 24 травня 2008 10:52

Міськрада Донецька дозволила відкривати україномовні школи

Учора 20-а позачергова сесія Донецької міської ради відмінила рішення попередньої сесії про недопущення планового збільшення україномовних шкіл в місті, повідомляє УНІАН.

Депутати міськради внесли зміни до пункту N2 рішення міськради від 20 травня "Про хід виконання Комплексної програми розвитку освіти в Донецьку 2006 – 2010 роки". (Пункт N2 передбачав недопущення планового збільшення україномовних шкіл – ред.).

Замість цього пункту була внесена поправка такого змісту: "Для задоволення потреб населення м. Донецька в здобуванні освіти на рідній мові, органам місцевого самоврядування ухвалювати рішення в установленому порядку про відкриття шкіл, класів, дитячих дошкільних установ і груп, що знаходяться в комунальній власності територіальної громади міста Донецька, з українською, російською мовами навчання, а також з мовами навчання національних меншин тільки за заявами батьків". За внесення цієї поправки проголосували більшість депутатів.

Відміна пункту N2 і внесення змін до його змісту було викликане тим, що на ім`я Донецького міського голови Олександра Лук"янченка надійшло 21 травня розпорядження міського прокурора Анатолія Ольмезова. У розпорядженні прокурор зажадав "негайно прийняти передбачені законом заходи з відміни рішення Донецької міськради", що стосуються Комплексної програми розвитку освіти в місті і пункту N2 про недопущення "планового збільшення числа учнів, що навчаються українською мовою, розширення мережі україномовних шкіл і класів; планового збільшення дитячих дошкільних установ і груп з українською мовою навчання".

Свої вимоги Ольмезов обгрунтовував тим, що Донецька міськрада своїм рішенням від 20 травня "вийшла за рамки даних йому повноважень, оскільки ухвалене рішення не відповідає Конституції і законам України".

Тому позачергова сесія міськради, розглянувши розпорядження прокурора, винесла дану ухвалу.

Міський голова Донецька Олександр Лук"янченко не підписав рішення сесії міської ради від 20 травня 2008 року "Про хід виконання Комплексної Програми розвитку освіти в місті Донецьку на 2006-2010 роки" і своїм розпорядженням від 22 травня 2008 року припинив дію даного рішення міської ради.

Нагадаємо, що днями Донецька міськрада обмежила використання української мови в школах. Повідомляється, що обмеження розповсюджується не тільки на школи, але і на дитсадки. Зокрема, відтепер заборонили відкривати нові україномовні дошкільні заклади і групи, а також збільшувати кількість учнів, які вже навчаються українською мовою, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Міськрада Донецька дозволила відкривати україномовні школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути