субота, 13 жовтня 2012 10:47

Міліцію збираються скоротити після виборів

Міліцію збираються скоротити після виборів
Ефективність розкриття злочинів в Україні за статистикою набагато нижча, ніж за кордоном. Фото: mb.sumy.ua

Після виборів на міліцію може чекати реформування та скорочення, пише ТСН.

Такі пропозиції з метою поліпшити ефективність роботи міліції вже розробляють в Адміністрації президента.

Нині на 100 тисяч українців припадає 770 міліціонерів та солдатів внутрішніх військ. Для порівняння - у проблемному Ізраїлі ця цифра становить 420, у сусідній Угорщині – 399, Польщі – 322, Німеччині – 321.

Водночас ефективність розкриття злочинів в Україні за статистикою набагато нижча, ніж за кордоном.

"Це не нормально, коли кількість міліції дорівнює кількості армії. Це вже військова держава", - вважає нардеп від "УДАРу" Валерій Карпунцов та пропонує скоротити кількість та відбирати працівників по професійним критеріям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформування МВС: правоохоронці переймаються створенням системи досудового слідства

Однак, щоб професіонали пішли на цю роботу, варто насамперед, збільшити їм зарплатню. Бо ж середня платня правоохоронця - нижча за середню в країні.

"Середня зарплата по Україні складає 3200. Середня у міліції ледь дотягує до 2 тисяч", - нагадав нардеп від КПУ Валерій Бевз.

Особливу "фінансову" увагу, певні, варто було б приділити саме слідчим карного розшуку. Кваліфікованих кадрів там обмаль. Як наслідок - злочини або не розкривають, або розкривають неякісно. Від чого потерпають передусім прості люди.

Вабити професіоналів у міліцію закликають соціальними благами. Наприклад, пільговим вступом до університетів чи пільгами на компослуги. Щоправда, за це треба посилити ще й відповідальність.

"Якщо він звільнений з правоохоронних органів - то всі ці пільги треба забирати", - пропонує нардеп від ПР Володимир Олійник.

Наступного року витрати на міліцію хочуть збільшити майже на третину. Щоправда, певні в опозиції, куди важливішим було б спрямувати ці гроші не на боротьбу з протестувальниками, а на боротьбу зі злочинністю.

"В основному купується те, що потрібно для розгону демонстрантів. Водомети, каски, бронежилети. А на захист правопорядку - ніякого фінансування немає", - нарікає позафракційний нардеп Олександр Третьяков.

Він переконаний, що Україна мала би піти грузинським шляхом. Реформувати міліцію в поліцію. При цьому не просто змінити назву, а набрати на конкурсній основі нових працівників на зарплати, значно вищі за середні. Змусити міліцію заробляти лише законно. А за будь-який факт хабарництва - карати.

Тим часом втратити частину своїх повноважень та власне штат міліція може ще до такої масштабної реформи. Нині РНБО завершує розробку програми реформування правоохоронних органів. Її планують презентувати до кінця цього року.

Зараз ви читаєте новину «Міліцію збираються скоротити після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути