четвер, 13 жовтня 2011 08:34

Мертвий донор органів ожив на операційному столі

Мертвий донор органів ожив на операційному столі

Унікальний випадок стався в США. 55-річний чоловік був оголошений мертвим після зупинки серця і через кілька хвилин мав стати донором органів, але раптом почав виявляти ознаки життя.

"Коли його перекладали на операційний стіл, анестезіолог зауважив, що він кашляє", - розповів невролог Адам Уебб з Університету Еморі, який, власне, і визнав пацієнта мертвим.

З'ясувалося, що в чоловіка відновилось не лише дихання, але й рефлекси рогівки, тобто мозок продовжував функціонувати. Донор все ж помер, але цей випадок з новою силою розпалив дебати про принципи визначення смерті мозку.

Мова йде про так звану терапевтичну гіпотермію, якої зазнав пацієнт Уебба, - охолодження тіла до 33 градусів за Цельсієм, щоб мінімізувати пошкодження тканин і клітин головного мозку в результаті кисневого голодування після зупинки серця.

З 2002 року цим методом користується все більше лікарень. Це допомагає врятувати життя, але ускладнює визначення смерті мозку. Крім того, важко спрогнозувати, чи зможе пацієнт вийти з коми.

Зараз ви читаєте новину «Мертвий донор органів ожив на операційному столі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути